Izvor: RTS, 09.Jul.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroacija samit bez Jeremića

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić otkazao učešće na Kroacija samitu u Dubrovniku, jer, kako je objasnio, Hrvatska nije poštovala dogovor o učešću predstavnika Srbije i Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otkazao je učešće na Kroacija samitu Dubrovniku.

Otkazivanje učešća, Jeremić je objasnio time što Hrvatska nije poštovala dogovor o formatu učešća predstavnika Srbije i Kosova.

Ministar je naveo da Srbija, uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nizu otvorenih pitanja, želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom.

"Sa organizatorom Kroacija samita je napravljen precizan dogovor oko formata učešća delegacije Srbije kao i predstavnika privremenih institucija iz Prištine. Hrvatska strana je u poslednjem trenutku izgrala taj dogovor i na moju veliku žalost, mi nismo imali izbora osim da otkažemo naše učešće u Dubrovniku", rekao je Jeremić.

Povodom izjava o Kosovu predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, juče u Strazburu, Jeremić je rekao da "izjave da Srbi treba još da uče, kao i da se odreknu Kosova, predstavljaju uvredu i mešanje u unutrašnje stvari" Srbije.

Dodao je, međutim, da Srbija želi "najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i pored toga što imamo veliki broj otvorenih pitanja".

"Nastavićemo da u najboljoj nameri činimo sve da ih rešimo u saradnji sa vladom u Zagrebu", rekao je Jeremić.

Zagrebački mediji prenose da je hrvatsko ministarstvo zbog ranga zvaničnika odbilo da Jeremić govori na otvaranju Samita već da je njegov nastup bio planiran za sutra.

Na samitu učestvovuju premijer Kosova Hašim Tači i ministar inostranih poslova Skender Hiseni, koji u Dubrovnik dolaze ne poziv ministra spoljnih poslova Hrvatske.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.