Krnje jedinstvo

Izvor: RTS, 09.Feb.2012, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krnje jedinstvo

Čelnici Hamasa iz Pojasa Gaze protive se dogovoru iz Dohe, po kojem bi Mahmud Abas trebalo da bude i predsednik i premijer prelazne palestinske vlade jedinstva.

Rukovodstvo Hamasa u Pojasu Gaze dovelo je u pitanje dogovor o pomirenju sa rivalskim Fatahom, koji su potpisali vođa te islamističke grupe u izgnanstvu Kaled Mašal i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Parlamentarni blok "Promena i reforma" izjasnio se protiv ključne tačke dokumenta da Abas bude i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i premijer prelazne palestinske vlade jedinstva do izbora.

U tom bloku su rukovodstvo Hamasa u Pojasu Gaze, uključujući Ismaila Hanijea, premijera iz te islamističke organizacije i Mahmud Zahar. Oni nisu bili u katarskom glavnom gradu Dohi na ceremoniji potpisivanja u ponedeljak, prenosi Rojters.

Analitičari već dugo upozoravaju da postoji podela u samom Hamasu između onih koji kontrolišu Pojas Gaze u poslednjih pet godina i Mašala koji je živeo u Damasku.

Predstavnici Hamasa iz Pojasa Gaze pozivaju strane koje su potpisale i one koji su sponzorisale palestinsko pomirenje da ga razmotre i da ne zaobiđu palestinski zakon, tvrdeći da je nelegalno da Abas bude i premijer.

Dogovor koji je postignut u Dohi ima za cilj da se prevaziđe jaz između dve glavne palestinske frakcije nakon borbe za vlast koja je kulminirala krvoprolićem sredinom 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze od umerenijeg Fataha.

Ta partija je od tada dominirala samo na drugoj palestinskoj teritoriji - Zapadnoj obali.

Zadatak prelazne vlade biće da nadgleda pripreme za predsedničke i opšte izbore i obnovu Gaze. Prethodni izbori održani su 2006. godine, kada je Hamas odneo iznenađujuću pobedu.

Zato neki palestinski analitičari smatraju da bi njegovo postavljenje za premijera bila sramota. Drugi, međutim, ističu da nema stavke u palestinskom zakonu koja sprečava da Abas bude i premijer i predsednik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.