Kriza u globalnom avio-saobraćaju do kraja 2020

Izvor: VOA, 31.Mar.2020, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u globalnom avio-saobraćaju do kraja 2020

Globalne aviokompanije neće početi da se oporavljaju od najgore krize u istoriji do poslednjeg kvartala ove godine, a svaki oporavak će biti kratkoročan ako tokom zime bude zabeležen novi talas koronavirusa, saopštiilo je u utorak Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA).  Mnoge aviokompanije, čak i one u kojima je finansijska situacija do sada bila dobra, bore se da prežive do tada, s obzirom na to da je zabeležen pad od 70 odsto u saobraćaju i profitu, navelo je udruženje. Očekuje se da će kolektivni gubitak aviokompanija u ovom kvartalu biti 39 milijardi dolara, zbog toga što je većina njihovih letelica prizemljena zbog karantina, vremenskih prilika i ograničenja putovanja. "Nikada nismo videli ovakve brojke u ovoj industriji", rekao je generalni direktor IATA-e i pozvao vlade da ubrzaju usvajanje paketa pomoći za avio industriju koja je suočena sa godišnjim gubitkom od 252 milijarde dolara. U američkom Kongresu je prošlog petka odobrena pomoć od 25 milijardi dolara za komercijalne aviokompanije.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od šest do 16 odsto

Izvor: Blic, 31.Mar.2020

Slovenačka centralna banka procenjuje da bi zbog pandemije virusa Covid-19 slovenački bruto domaći proizvod (BDP) mogao da padne na godišnjem nivou između 6,0 i 16 posto, šime bi negativan efekat pandemije bio mnogo veći nego u vreme globalne finansijska krize 2008. godine.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.