Kriza u SAD podstakla prodaju čokolade, vina i revolvera

Izvor: Blic, 17.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u SAD podstakla prodaju čokolade, vina i revolvera

Oštra ekonomska kriza u SAD je podstakla rast potrošnje vina i čokolade, ali i veću prodaju revolvera i pištolja, pokazuju najnoviji statistički podaci istraživačkih organizacija i proizvodnih kompanija.

Podaci objavljeni na sajtu američkog Instituta za vino ukazuju da je u periodu oštre ekonomske krize, koja traje već 17 meseci, znatno povećana upotreba vina poreklom iz Kalifornije. Amerikanci su, doduše, zbog tekuće krize i nižih primanja počeli manje da obilaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << barove i restorane, ali istovremeno oni više kupuju jeftinija pića u maloprodajnim objektima.

Tako je, naprimer, prodaja najtraženijih vrsta kalifornijskog crnog i belog vina uvećana, u kriznom periodu, između osam i 16 odsto. Čokolada, koja je prema oceni stručnjaka jedno od efikasnijih sredstava za smanjenje psihičke napregnutosti ljudi, takođe je sve više tražena, o čemu svedoči i podatak da je potrošnja tog konditorskog proizvoda u prvom kvartalu uvećana širom SAD za 20 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Predsednik najveće fabrike za proizvodnju čokolade u SAD "Herš" Dejvid Vest kaže da je njegova kompanija veoma uspešno počela ovu godinu, usled znatnog rasta prodaje u prva tri meseca. Vest je objasnio da je veoma visok skok plasmana čokolade na američkom tržištu, a tokom prvog tromesečja, usledio i zbog "cenačke elastičnosti" za koju se opredelila kompanija kojom on rukovodi.

Proizvođači skupe čokolade u SAD ne mogu se, međutim, pohvaliti skokom prodaje u prvim mesecima ove godine, kada je, gledano u celini, zabeležen nagli pad potrošačke tražnje u svim vitalnim sektorima američke privrede.

U kriznim razdobljima gradjani SAD nikad nisu štedeli da izdvojene novac za oružje i ta činjenica je potvrđena je i tokom tekuće recesije. Podaci kompanije "Smit Veson" pokazuju, naime, da je u poslednjem tromesečju 2008. prodaja revolvera te kompanije uvećana, računato prema godišnoj osnovi, visokih 27,5 odsto.

U agencijskim izveštajima se navodi da je veoma visok rast prodaje oružja u SAD usledio ne samo zbog privredne krize, već i usled očekivanja da se uslovi za nabavku naoružanja zaoštre.

Zanimljivo je da se Amerikanci kad kupuju novo oružje najviše opredeljuju, prema podacima "Smit i Veson", za revolvere i pištolje. Prodaja lovačkog oružja u SAD je u periodu oktobar - decembar minule godine opala visokih 46 odsto, u poređenju sa istim lanjskim razdobljem.

Prodaja oružja u SAD je veoma liberalna, a u nekim južnim saveznim državama se razne vrste streljačkog naoružanja mogu kupiti samo uz pomoć vozačke dozvole.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kriza u SAD prodaje čokoladu, vino i revolvere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2009, 02:37

VAŠINGTON - Oštra ekonomska kriza u SAD je podstakla rast potrošnje vina i čokolade, ali i veću prodaju revolvera i pištolja, pokazuju najnoviji statistički podaci istraživačkih organizacija i proizvodnih kompanija...Podaci objavljeni na sajtu američkog Instituta za vino ukazuju da je u periodu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.