Kriza u Nagorno-Karabahu: Pucnjava na granici, ima mrtvih; Azerbejdžan uspostavio kontrolu FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 18:44

Kriza u Nagorno-Karabahu: Pucnjava na granici, ima mrtvih; Azerbejdžan uspostavio kontrolu FOTO/VIDEO

Azerbejdžan je saopštio da je uspostavio kontrolni punkt na koridoru Lačin, jedinom kopnenom putu ka sregionu Nagorno-Karabaha, nakon pucnjave na granici.

Azerbejdžan je saopštio da je uspostavio kontrolni punkt zbog toga što Jermenija navodno koristi put za transport oružja.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana navelo je da je bezbednost granice, kao i bezbedan saobraćaj na koridoru Lačin, suštinski preduslov nacionalne bezbednosti, državnog suvereniteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vladavine prava, preneo je Rojters.

Jermenski zvaničnici su rekli da Azerbejdžan postavlja "ilegalni kontrolni punkt na mostu Hakari na koridoru Lačin, jedinom putu preko Azerbejdžana koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom".

Zvaničnici Azerbejdžana objavili su slike mosta na društvenim mrežama, na kojima se vidi da jednu stranu mosta blokiraju vojnici i vozila.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je vojnik Artjom Pogosjan ubijen jutros oko 07.50 sati po srednjeevropskom vremenu, kada su azerbejdžanske snage otvorile vatru na jermenski položaj u Sotku, jermenskom selu na istoku jezera Sevan.

Azerbejdžan je negirao da je ubio jermenskog vojnika.

Azerbejdžan je tvrdio da su jermenski vojnici pucali na azerbejdžanske jedinice oko 11.10 sati po srednjeevropskom vremenu u okrugu Lačin, što je Jermenija demantovala.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali njegovih 120.000 stanovnika su pretežno etnički Jermeni, koji su se otcepili od zvaničnog Bakua u ratu 1990-ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo tenzije u Nagorno-Karabahu

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2023

BAKU - Azerbejdžan je saopštio danas da je uspostavio kontrolni punkt na jedinoj kopnenoj ruti ka spornom regionu Nagorno-Karabaha, što je korak koji je praćen tvrdnjama o pucnjavi na granici sa starane azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.