Kriza oko granice biće rešena do ponedeljka?

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2015, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza oko granice biće rešena do ponedeljka?

Kriza nastala uzajamnim zatvaranjem granica između Srbije i Hrvatske biće rešena najkasnije do ponedeljka, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima.

Prema saznanjima lista, ukoliko se do ponedeljka situacija potpuno ne normalizuje, najkasniji rok za vraćanje na stanje pre krize je 7. i 8. oktobar, kada će biti održan vanredni Samit Zapadnog Balkana u Luksemburgu, povodom izbegličke krize i nestabilnih odnosa u regionu.

Prema tim saznanjima, za rešavanje krize >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biće neophodno da Srbija, ipak, određeni broj izbeglica preusmerava i na granicu sa Mađarskom, na prelaz Horgoš 2, koji je otvoren. Takođe, veliki broj izbeglica će, kao i do sada, put do Evropske unije nalaziti preko Hrvatske.

Hrvatska će, s druge strane, nastaviti da organizovano prebacuje izbeglice u Mađarsku. Inače, od 10.046 migranata koji su u Mađarsku ušli prekjuče, njih 9.939 je došlo iz Hrvatske, navela je mađarska policija.

Iako je u Ambasadi Mađarske u Beogradu rečeno da ne postoji nikakav dogovor srpskih i mađarskih vlasti o tome da se izbeglice iz Srbije preusmeravaju isključivo na granicu sa Hrvatskom, kako prenose naši diplomatski izvori, nekakav dogovor sigurno postoji, a evidentno je značajno poboljšanje odnosa samo nekoliko dana nakon što su oni eskalirali sukobima sa mađarskom pograničnom policijom.

Da je Hrvatska pod pritiskom i oštrim kritikama Brisela zbog zatvaranja granica, svedoče ne samo apeli najviših evropskih zvaničnika da ta država pod hitno otvori granice sa Srbije, već i činjenica da je Evropska komisija juče započela istragu o tome da li je zabrana ulaska teretnih i privatnih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.