Kriza ne obara cene pesama

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza ne obara cene pesama

"Tihi rat" između kompozitora, tekstopisaca i pevača traje otkad je i muzike. Jedni bez drugih ne mogu, ali u ovom vremenu krize kad je do para teško doći, svako malo pa zaiskre varnice. Pevači smatraju da su pesme bezobrazno skupe i da bi morale da budu jeftinije jer su i oni primorani da smanje honorare.

-Oni rade gospodski posao. Dok se mi pevači mlatimo po tezgama sa kojekakvim ludacima, manijacima, pijancima i ludim gazdama, oni lepo sede u svojim domovima, mirno pišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i uzimaju pare. Mi ulažemo keš, plus svoj rad i neviđeno maltretiranje, a oni bi samo da uzmu pare, ne pitajući se kako ćemo mi doći do njih.

Traže pare unapred za pesme, pa kao da kupujem mačku u džaku. Mogu da izdvojim samo nekoliko osoba u tom svetu koji imaju razumevanja - Kaju, Peru Stokanovića i Sašu Dinića. Oni nikog ne uslovljavaju i ne "deru" sa cenama - kaže Maja Marijana, koja ne krije ogorčenje na autore za koje misli da na estradi "kupe kajmak".

U borbi za muzički opstanak i posao, mnogi pevači su pesme potražili od autora koji važe za najpoznatije, ali i najskuplje u svojoj branši verujući da su kupili hit.

- Pre nekoliko godina kupila sam pesme od Dragana Brajovića Braje za koga kažu da piše samo hitove. Nije mi bilo teško da platim onoliko koliko je tražio. Bila sam ubeđena da su hitovi i da će se moja investicija višestruko isplatiti. Ali, pesme su prošle potpuno nezapaženo. Uverila sam se da nečiji potpis ne znači ništa i da skupi autori nisu uvek i najbolji izbor - iskrena je Olja Karleuša.

Kompozitori, naravno, imaju svoju stranu priče i javno pitaju da li bi pevači postojali bez njihovih pesama.

- Sad ću da se rasplačem zbog toga što pevači moraju da plate pesme. Pa, oni za jedno veče isplate pesmu. Nije im žao da plate frizere, šminkere i ko zna koga još, a žao para za ono od čega žive. Malo ko mi se njih javio da se zahvali na hitu ili ne daj bože da me časti jer je zahvaljujući mojim pesmama zaradio dobre pare - kaže Slavko Stefanović Slavkoni.

Za dobar album pop ili narodne muzike pevači tvrde da moraju da izdvoje između 10.000 i 50.000 evra. Kompozitori nerado govore o svojim cenama, ali nije tajna da kod poznatih i priznatih kompozitora pesma košta od 1.000 do 3.000 evra, dok tekstopisac dobija između 500 i 1.000 evra po tekstu. Za aranžman je potrebno izdvojiti od 500 do 2.000 evra, što znači da hit košta oko 6.000 evra.

Dragan Brajović Braja, autor brojnih pop i folk hitova, koji važi i za najskupljeg kompozitora na estradi, kaže da je spreman zbog krize da spusti cene svojih pesama.

- Samo ludom čoveku nije jasno gde živimo i šta se dešava. Cene idu dole bar za četvrtinu, a diktira ih tržište. Na sreću, pevači sa kojima radim imaju odličnu prođu kod publike, drže se u samom vrhu, uspevaju da zadrže svoje honorare i ne traže da spuštam cene za pesme. Što se mene tiče, spreman sam da se dogovaram i pregovaram sa svima. Žao mi je što mnogi više veruju čaršijskim pričama da sam preskup, pa mi se ni ne obraćaju, umesto da me lepo pozovu, da porazgovaramo, pa da vide koliko sam ja to stvarno skup - kaže Braja.

Marina Tucaković već godinama važi za najboljeg, ali i najskupljeg tekstopisca na balkanskim prostorima.

- To što pevači pričaju nema blage veze ni sa čim nije tačno. Rade punom pare i samo kukaju. Treba da se prilagođavaju situaciji jer je kriza generalno. Pevači su dužni da na svakom svom gostovanju prijave pesme koje će izvoditi, ali oni to ne čine. Veliki deo para koje neka moja pesma zaradi nikada ni ne stigne do mene - kaže Marina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.