Kriza miri vekovne neprijatelje

Izvor: RTS, 23.Jul.2012, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza "miri" vekovne neprijatelje

Stanovnike drevnih italijanskih gradova, poput Pize i Luke, koji su u zavadi još od srednjeg veka, kriza će prisiliti da nauče da žive zajedno. Premijer Mario Monti namerava da zbog štednje drastično smanji broj provincija, tako što će spojiti neke od njih.

Italijanski premijer Mario Monti nada se da će uspeti da smanji nacionalni dug "težak" dve hiljade milijardi evra tako što će broj provincija smanjiti sa 110 na svega 43, što praktično znači da će unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << granice biti ponovo nacrtane, piše britanski Telegraf.

Samo provincije koje imaju najmanje 350.000 stanovnika i površinu od bar 2.500 kvadratnih kilometara biće pošteđene očajničkog pokušaja vlade da "skreše" predimenzionirani birokratski aparat. U Italiji, naime, postoje četiri nivoa vlasti - nacionalni, regionalni, provincijalni i lokalni.

Međutim, mere štednje iznuđene krizom spojiće drevne gradove koji se diče svojim različitostima, bilo da je reč o drugačijoj hrani, arhitekturi, kulturnoj tradiciji ili dijalektu. Njihovi stanovnici se, gotovo po pravilu, ne podnose.

"Bolje leš u kući, nego Pižanin na vratima", izreka je koju neretko citiraju stanovnici obližnjeg Livorna.

Gradovi rivali razmenjuju uvrede na račun kvaliteta hrane ili lepote njihovih žena i regionalni identitet je vrlo često jači od nacionalnog.

Reforma koju planira Monti predviđa, na primer, da toskanski gradovi Piza i Luka, čije rivalstvo datira još od srednjeg veka, budu spojeni u jednu, "proširenu" provinciju.

Sijena i Areco, takođe u Toskani, biće prisiljeni da se odreknu svoje autonomije, uprkos dugoj istoriji krvavih međusobnih sukoba.

"Nikada se nećemo potčini vlasti iz Udina!", izričit je Alesandro Čirijani, predsednik provincije Pordenone na severoistoku zemlje, kojoj takođe preti ukidanje.

Slično raspoloženje vlada u provincijama širom Italije.

Regionalna rivalstva veoma su snažna i odolevaju vremenu. Pre ujedinjenja, 1861. godine, italija je bila "pačvork" sastavljen od sukobljenih gradova-država, kraljevina i papskih teritorija.

U vreme ujedinjenja, postojalo je svega 59 provincija, ali je broj narastao tokom narednih sto godina.

Planirana reforma administracije će, tako, označiti ukidanje nekih provincija koje je ustanovio Benito Musolini za veme vladavine fašista, kada su sagrađeni gradovi kao što je Latina, nedaleko od Rima.

Nadležnosti provincijalnih vlasti odnose se na lokalno planiranje, prevoz, lokalnu policiju i vatrogasnu službu. Odavno su na udaru kritike, jer mnogi smatraju da njihovo postojanje, zapravo, nije neophodno.

Ministar državne administracije Filipo Patroni Grifi najavljuje da će reorganizacija biti sprovedena do kraja godine.

Međutim, slični planovi su u prošlosti izazivali burne proteste širom zemlje i vlada će se, najverovatnije, suočiti sa žestokim otporom planiranoj reformi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kriza miri vekovne neprijatelje?

Izvor: RTS, 23.Jul.2012

Stanovnike drevnih italijanskih gradova, poput Pize i Luke, koji su u zavadi još od srednjeg veka, kriza će prisiliti da nauče da žive zajedno. Premijer Mario Monti namerava da zbog štednje drastično smanji broj provincija, tako što će spojiti neke od njih...Italijanski premijer Mario Monti nada...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.