Kriza ih ne dotiče: Najimućniji Portugalci ove godine uvećali bogatstvo za 16 odsto

Izvor: Blic, 29.Nov.2013, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza ih ne dotiče: Najimućniji Portugalci ove godine uvećali bogatstvo za 16 odsto

Uprkos ekonomskoj krizi, 25 najimućnijih Portugalaca u ovoj godini uvećalo je svoje bogatstvo za 16 odsto, na ukupno 16,7 milijardi dolara, pokazalo je najnovije istraživanje časopisa "Egzame".

U studiji se navodi da 25 najbogatijih građana Portugalije poseduje bogatstvo ekvivalentno 10-procentnom delu bruto društvenog proizvoda zemlje koja je s mukom izašla iz recesije u drugom tromesečju ove godine, preneo je AFP.

U 2012. njihovo bogatstvo vredelo je koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i 8,4 odsto BDP zemlje. Uporedo s krizom, ekstremno bogatstvo ovih ljudi nastavljalo je rast, tako da je najimućniji Portugalac, biznismen Ameriko Amorim (79) čak udvostručio svoje bogatstvo za godinu dana, na 4,5 milijardi evra, zahvaljujući uspesima njegove kompanije koja je najveći proizvođač plute u svetu, kao i naftne kompanije "Galp Energia", čiji je suvlasnik.

Drugi najbogatiji pojedinac u Portugaliji je Aleksandar Soares dos Santos (79), čija imovina se procenjuje na oko 2,2 milijarde evra, i vlasnik je najvećeg lanca prehrambenih prodavnica u zemlji "Žeronimo Martins".

Treće mesto, s bogatstvom od 1,7 milijardi evra, pripada porodici Gimares de Melo koja upravlja grupacijom "Žoze de Melo".

Prema zvaničnoj statistici, u Portugaliji je u teškom siromaštvu, u 2011. godini, živelo 8,6 odsto stanovništva, dok se 17,9 odsto nalazilo u situaciji rizika od siromaštva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kriza": Najbogatiji Portugalci zaradili 16 mlrd. evra

Izvor: Kamatica.com, 29.Nov.2013

Uprkos ekonomskoj krizi, 25 najimućnijih Portugalaca u ovoj godini uvećalo je svoje bogatstvo za 16 odsto, na ukupno 16,7 milijardi dolara, pokazalo je najnovije istraživanje časopisa Egzame..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.