Krivične prijave u aferi Sartid

Izvor: RTS, 30.Mar.2013, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave u aferi "Sartid"

Podnete krivične prijave protiv Nemanje Kolesara i Gorana Kljajevića zbog zloupotreba u privatizaciji "Sartida" 2002. i 2003. godine. Kolesaru nakon saslušanja u Tužilaštvu, određeno zadržavanje do 48 sati. Kako saznaje RTS, predmet istrage biće svi koji su učestvovali u aferi "Sartid".

13.13 - Uprava kriminalističke policije podnela krivičnu prijavu protiv Nemanje Kolesara i Gorana Kljajevića, saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

12.17 - Kljajević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izašao iz zgrade Tužilaštva za organizovani kriminal i nije se obratio novinarima.

11.56 - Nemanji Kolesaru određeno zadržavanje do 48 sati, saznaje RTS.

11.35 - Goran Kljajević stigao na saslušanje.

09.45 - Kolesar došao na saslušanje. 

Bivšem šefu kabineta premijera Zorana Đinđića, Nemanji Kolesaru, određeno je zadržavanje do 48 sati, zbog sumnje da je učestvovao u zloupotrebama pri prodaji "Sartida". Uprava kriminalističke policije podnela je krivičnu prijavu i protiv nekadašnjeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića, koji danas nije saslušan.

Kolesar se sumnjiči se da je kao šef kabineta tadašnjeg premijera naredio pokretanje stečaja u Sartidu i, da bi lakše kontrolisao postupak, naredio da umesto Trgovinskog suda u Požarevcu nadležan bude Sud u Beogradu.

Tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević rekao je da je Tužilaštvo donelo rešenje o zadržavanju Kolesara i predložilo sudiji za prethodni postupak da se prema njemu odredi pritvor radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

U to vreme, Sartid je domaćim bankama dugovao milijardu i 200 miliona dolara. Da bi mogao da bude prodat, Savet Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka trebalo je da da saglasnost koja je, kako se sumnja, i dobijena na Kolesarovu inicijativu. Dogovoreno je da banke naplate dug od kupoprodajne cene, iako se znalo da ona iznosi samo 23 miliona dolara.

Sumnja se i da je po Kolesarovom nalogu, Ekonomski institut procenio vrednost Sartida i šest zavisnih preduzeća, ali ne zbog prodaje već restrukturiranja.

Računica Ekonomskog instituta bila je od 28,8 miliona dolara do 57 miliona dolara. A Zavoda za veštačenje od 39,9 miliona dolara do 104,8 miliona dolara. Na kraju, dobija se 16,9 miliona dolara, za koliko su oštećeni poverioci Sartida.

U Tužilaštvo je došao i bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, ali ga je ubrzo napustio.

U Specijalnom tužilaštvu kažu da su njihove kolege iz Višeg javnog tužilaštva pre tri dana podnele zahtev za proširenje istrage protiv Kljajevića.

"Sačekaćemo odluku istražnog sudije i ukoliko prihvati nadležnost za vođenje istrage po zahtevu za proširenje, ona će biti nastavljena u Višem sudu u Beogradu, a ukoliko je ne bude prihvatio, istragu će nastaviti Tužilaštvo za organizovani kriminal", rekao je Radisavljević.

Nekadašnji predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević sumnjiči se da je doneo resenje o skidanju svih hipoteka i zaloga nad imovinom Sartida, čime je omogućeno da se ta kompanija proda bez tereta i dugova - Ju es stilu za 23 miliona dolara.

Početkom prošle godine, zbog loših poslovnih rezultata, američka kompanija prodala je Vladi Srbije Sartid - za jedan dolar.

Kako saznajemo, očekuje se da se na meti istrage nađu svi koji su učestvovali u aferi "Sartid", a bili su obuhvaćeni dosadašnjim proverama Radne grupe Uprave kriminalističke policije.

Nova faza istrage počeće kada pristignu odgovori po zamolnicama za pružanje međunarodne pravne pomoći koje je Tužilaštvo uputilo drugim državama, saznaje RTS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.