Krivična prijava zbog ubistava Albanaca

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava zbog ubistava Albanaca

Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, protiv više pripadnika Vojske Jugoslavije i policije, zbog sumnje da su odgovorni za ubistvo 49 Albanaca, od decembra 1998. do juna 1999. na području opštine Peć.

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta je prijava protiv više pripadnika Vojske Jugoslavije i policije zbog sumnje da su odgovorni za ubistvo 49 Albanaca na području opštine Peć, u periodu od decembra 1998. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do juna 1999. godine. Prijavu je podneo Fond za humanitarno pravo.

"Prijavljeni su, od decembra 1998. do juna 1999. godine, naredili ili izvršili ubistva 49 Albanaca, pljačkali albansko stanovništvo, palili i rušili njihove kuće, mučili i zastrašivali ih i činili druge zločine, a u cilju proterivanja Albanaca iz opštine Peć i sa teritorije Kosova", navodi Fond za humanitarno pravo.

"Najteži zločini u selima Plavljane i Zahać počinjeni su 14. maja 1999. kada su u selu Zahać konvoj proteranih Albanaca "zaustavile srpske snage u uniformama VJ" i sa kamiona i traktora izdvojili i zadržali 18 Albanaca", navodi Fond za humanitarno pravo u prijavi.

"Kada je ostatak kolone prognanih albanskih žena, dece i starijih muškaraca napustio selo, srpski vojnici su iz vatrenog oružja ubili 17 od 18 izdvojenih Albanaca", piše u saopštenju FHP, gde su navedena i imena ubijenih Albanaca.

"Srpski vojnici su istog dana u selu Plavljane proterali albanske civile, pljačkali njihove kuće, a potom ih palili i ubili desetoro albanskih civila", navedeno je u saopštenju.

Prijava je podneta protiv tadašnjeg komandanta 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije Dragana Živanovića, načelnika iste jedinice Đorđa Nikolića i ondašnjeg komandanta 177. vojno-teritorijalnog odreda VJ Toplice Miladinovića.

Prijavom su obuhvaćeni i tadašnji starešina i inspektor u policiji u Peći Radoslav Branović i Bata Bulatović, "kao i više drugih pripadnika vojske i policije i kriminalnih grupa pod njihovom kontrolom zbog sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navodi FHP.

Navodi se i da su nekih od prijavljenih za zločine iz ove krivične prijave "očigledno bili saizvršioci ili saučesnici u ratnim zločinima počinjenim istog dana u selu Ćuška i da se protiv nekih od njih već sprovodi istraga za zločine počinjene u tom selu".

FHP je zato predložio proširenja istrage i na novoprijavljene iz ove krivične prijave, "jer za to postoje sve zakonske pretpostavke".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.