Krivična prijava protiv vlasnika kafea „Palata

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv vlasnika kafea „Palata"

Sremska Mitrovica - Policija je podnela krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv trojice vlasnika kafea „Palata“, koji radi u okviru u Vizitorskog centra Carske palate Sirmijuma. Oni su osumnjičeni da su ometali komunalnog policajca u vršenju službene dužnosti prilikom redovne kontrole radnog vremena ugostiteljskog objekta.

Nakon objavljivanja teksta „Bar u Carskoj palati", redakciji „Blica" obratio se jedan od vlasnika kafe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Palata", demantujući navode iz pomenutog teksta koji se odnose na napad na komunalnog policajca i radno vreme objekta. U demantiju piše da je „kafe radnim danom otvoren do 23, a subotom do jedan posle ponoći. Navedeni incident nije se desio. Svake subote ispred kafea rade ljudi koji vode računa o gostima koji izlaze iz objekta i koji se trude da buku svedu na minimum, kako ne bi uznemiravali stanare iz obližnjih zgrada".

Međutim, „Blicu" je dostavljena dokumentacija Policijske uprave Sremska Mitrovica i Gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove koja pobija navode vlasnika kafića.

Osuda terevenki

Zaposleni u mitrovačkim ustanovama kulture oštro reaguju na terevenke do zore u noćnom baru u zaštićenom spomeniku kulture nulte kategorije, o čemu su stanari okolnih zgrada već obavestili Ministarstvo kulture, koje je u izgradnju Vizitorskog centra do sada uloženo 150 miliona dinara.

- Nikom nije jasno zašto je država upravljačka prava nad Vizitorskim centrom dala Zavodu za zaštitu spomenika, koji se bavi konzervacijom, a ne Muzeju Srema, čija uloga je čuvanje i prezentacija kulturnog blaga. Pogledajte primere Gamzigrada, Medijane, Viminacijuma, kojima gazduju muzeji, nigde nećete naći kafić koji rado do zore - reaguje Nikola Stokanović, direktor Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici.

Kafe je zamišljen da pruži minimalni ugostiteljski sadržaj turistima preko dana i njegovo radno vreme mora biti usklađeno sa radom Vizitorskog centra od 9 do 17 sati, kaže Stokanović.

Prema izveštaju policije, od početka godine policijski službenici su zbog nepoštovanja gradske odluke o dužini rada ugostiteljskog objekta „Palata" podneli šest službenih beleški i prosledili ih nadležnom inspekcijskom organu. Protiv tri osobe koje su učestvovavala u sprečavanju komunalnog policajca u vršenju dužnosti, PU Sremska Mitrovica podnela je krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

- U periodu januar-jun ove godine komunalna inspekcija tri puta je kontrolisala radno vreme kafea „Palata" i podnela osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Podnete su krivične prijave protiv Gorana R., Vasilja Š. i Zorana L. jer su 12. maja 2011. godine prilikom redovne kontrole radnog vremena ugostiteljskih objekata, u ovom ugostiteljskom objektu ometali komunalne policajce u vršenju službene dužnosti - izjavio je za „Blic" Miroslav Vladisavljević, načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove.

Gradonačelnik Branislav Nedimović juče je bio nedostupan za medije. On je i poslednji put odbio da prokomentariše najnovija skandalozna dešavanja u Carskoj palati, upućujući novinara na Zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Zavod do sada nije dobio prijave za oštećenje lokaliteta. Vlasnici kafea „Palata" sa kojima smo na godinu dana sklopili ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji redovno izmiruju obaveze za održavanje Vizitorskog centra. Ako je bilo prijava za neka događanja u okviru kafića i ako se dokaže nečija krivica, neka snosi odgovornost, Zavod s tim nema veze - rekao je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.