Krivična prijava protiv Kandićeve

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv Kandićeve

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da će tužilac Dragoljub Stanković podneti krivičnu prijavu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, zbog njenih tvrdnji da tužilaštvo uzima novac za puštanje osumnjičenih iz pritvora.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da Tužilaštvo za ratne zločine uzima novac za puštanje osumnjičenih iz pritvora, što je to tužilaštvo odlučno demantovalo i najavilo krivičnu prijavu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nje zbog klevete.

Zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković podnće krivičnu tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo zbog krivičnog dela klevete i navoda da "tužilaštvo uzima novac" iznetih u emisiji "Kažiprst" na B92, navodi se u saopštenju tužilaštva za ratne zločine.

Stanković se na ovaj korak odlučio iako nije imenom i prezimenom "prozvan" u emisiji, ali se izričito pominje u izveštaju Fonda za humanitarno pravo "Saradnja državnih organa Republike Srbije i Fonda za humanitarno pravo", dostavljenom Tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću 19. novembra 2010. godine, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je ocenilo da neargumentovani i zlonamerni istupi Kandićeve degradiraju i nanose štetu Tužilaštvu za ratne zločine i zameniku tužioca Stankoviću lično.

Tužilaštvo podseća da je Stanković postupao i da i dalje radi u najkompleksnijim predmetima ratnih zločina kao što su "Braća Bitići", "Ćuška", "Suva Reka", "Orahovačka grupa" "Anton Lekaj", "Trgovina organima".

"U nekoliko navrata, zbog postupanja u navedenim predmetima, bila mu je ugrožena bezbednost", ističe se u saopštenju.

Eventualnu naknadu štete koju će u ovom postupku tražiti, Stanković će uplatiti na račun Uduženja porodica ubijenih, nestalih i kidnapovanih sa Kosova Metohije, navodi se u saopštenju.

Optužbe Kandićeve 

Kandićeva je rekla da je Fond došao do podataka da je za oslobađanje iz pritvora jednog od osumnjičenih za ratne zločine "uzet neki novac" i da očekuje od nadležnih organa da se to istraži.

Kandićeva je dodala da je Fond 15. novembra sačinio poverljiv izveštaj, koji je uputio Tužilaštvu za ratne zločine i nadležnim organima o postupanju pojedinih tužilaca za ratne zločine i pripadnika jedinice za zaštitu svedoka prema svedocima.

"Došlo se i do podataka da tužilac odgovara policajce da svedoče o počinjenim ratnim zločinima, a analizom suđenja pred Haškim tribunalom i da tužilac iz Srbije priprema svedoka odbrane i da taj svedok odbrane bude upozoren od sudije da "pazi šta govori, jer sve može biti upotrebljeno protiv njega", navela je Kandićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.