Krivična prijava Ministarstva odbrane protiv Boška Obradovića i komentari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2020, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava Ministarstva odbrane protiv Boška Obradovića i komentari

Ministarstvo odbrane podnelo je Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića zbog izvršenja krivičnog dela "pozivanje na nasilnu promenu uređenja" iz člana 309 stav 1. Krivičnog zakonika, u vezi sa članom 308 Krivičnog zakonika, jer je u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije pozivao i podsticao da se silom promeni njeno ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi.

Obradović je na konferenciji za medije u Narodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skupštini rekao da "Aleksandra Vučića hitno treba izolovati" i da vojska i policija treba da preuzmu vlast u Srbiji.

Obradović: Izbori se odvijaju u "medijskom mraku"

Pokret "Dveri" danas je saopštio da se na dan raspisivanja izbora u Srbiji pred Prekršajnim sudom u Beogradu nastavlja postupak protiv narodnog poslanika i lidera pokreta Dveri zbog organizacije protesta "Slobodna zone" ispred Predsedništva Srbije 4. maja prošle godine.

To je za Obradovića, kako se navodi, najbolji primer u kakvim uslovima započinju izbori u kojima se na dan raspisivanja izbora sudi jednom od opozicionih lidera zbog organizacije protesta protiv vlasti.

I UST očekuje da nadležno tužilaštvo reaguje

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) očekuje da nadležno tužilaštvo reaguje povodom izjave jednog od lidera SZS Boška Obradovića, kojom poziva na nasilnu promenu vlasti i ustavnog poretka države.

U saopštenju ovog strukovnog udruženja se navodi da je Krivični zakonik jasan i da ovakve radnje inkriminiše, propisujući da će se za takvo delo izreći krivična sankcija.

Izjavu Obradovića smatra pozivom na nasilnu promenu ustavnog uređenja i svrgavanje najviših predstavnika državnih organa.

UST podseća da je već u nekoliko navrata osuđivalo izjave aktera političara kojima se ugrožava nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca, zatim nošenje transparenata sa imenima sudija i tužilaca, nazivanje sudija i tužilaca "bednicima, zlikovcima i slugama režima", kao i nekoliko slučajeva ugrožavanja sigurnosti predsednika Republike i članova njegove porodice.

Takođe je, kako navodi, zabrinuto što javnost nije obaveštena o ishodima tih postupaka, niti da li su takvi postupci uopšte pokrenuti, iako se u ovakvim situacijama očekuje efikasna reakcija nadležnih organa.

On tvrdi da se izbori u Srbiji održavaju u totalnom medijskom mraku, gde ni na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom nije moguće razgovarati, kako navodi, ni o jednoj aktuelnoj temi: stanju u Crnoj Gori, pregovorima o KiM, ministarskim aferama, migrantskoj krizi, zagađenju vazduha, prodaji Komercijalne banke...

Obradović komentariše i zahteve za njegovo hapšenje i krivično gonjenje zbog, kako on kaže pozivanja vojske i policije da zaštite naše državne granice, kao što su to učinile sve druge države na balkanskoj ruti usled novog talasa migrantske krize.

Vučić: Obradovićeva izjava klasičan poziv na državni udar

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poziv Obradovića vojsci i policiji da preuzmu vlast u zemlji klasičan primer poziva na državni udar ili puč.

On je primetio da niko od Obradovićevih partnera iz Saveza za Srbiju nije na to reagovao, ni osudio.

Obradović bi, kaže, zapravo voleo da ga ubiju, ali zna da to ne bi bilo popularno da kaže, pa traži da ga uhapse, rekao je Vučić za Pink.

Vučić je ponovio da su takve reči po definiciji, klasičan primer poziva na puč, "definicija par ekselans poziva na državni udar ili puč".

"Ja sam na to naučio i koliko god da se borite za zemlju, oni kažu - ti si nam kriv za sve, pozivamo nekoga da te uhapsi. I to postaje potpuno normalno", rekao je Vučić.

Na konstataciju da je Ministarstvo odbrane podnelo krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog te izjave, Vučić je rekao da se ne meša u rad državnih organa, tužilaštva pogotovo, ali da za njega lično nema sumnje da je reč o pozivu na državni udar.

"Vučiću želim dobru zatvorsku biblioteku"

Lider Dveri Boško Obradović rekao je danas da je bojkot samo sredstvo da Srbija dođe do poštenih i slobodnih izbora i do poštenog suđenja "kriminalcima iz vlasti", koji su ogrezli u korupciju.

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Obradović voleo da Vučić bude ubijen, ali da to ne govori "jer nije popularno", lider Dveri je rekao da predsedniku Srpske napredne stranke želi dobro zdravlje i dug život.

"Želim mu i pošteno suđenje, i dobru biblioteku u zatvoru na višegodišnjoj robiji koju je zaslužio. Kao hrišćanin ne mogu da mrzim, i po tome se svi mi u opoziciji razlikujemo od aktuelne vlasti", istakao je Obradović, na konferenciji za štampu Saveza za Srbiju.

Navodeći da "nas je Vučić zadužio brojnim izdajama i drugim vidovima gaženja našeg dostojanstva", Obradović je primetio da sve to treba da se razreši na poštenim izborima.

"To treba da se razreši tako što će nezavisne institucije da se bave onima koji su ogrezli u kriminal i korupciju, i na tome ćemo insistirati", precizirao je Obradović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo odbrane: Krivična prijava protiv Obradovića zbog poziva na puč

Izvor: Blic, 04.Mar.2020

Ministarstvo odbrane podnelo je krivičnu prijavu protiv jednog od lidera SzS, Boška Obradovića, zbog izjave da "Aleksandra Vučića treba hitno izolovati i da vojska i policija treba da preuzmu vlast", odnosno "poziva na nasilnu promenu ustavnog uredjenja" Srbije.

Nastavak na Blic...

Bošku Obradoviću preti pet godina zatvora: Protiv lidera Dveri podneta krivična prijava zbog poziva na državni udar

Izvor: Večernje novosti, 04.Mar.2020

Tražio da vojska i policija preuzmu vlast MINISTARSTVO odbrane podnelo je u sredu Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv lidera Dveri Boška Obradovića zbog otvorenih poziva na puč u Srbiji, a za ovo delo zaprećena je kazna zatvorom i do pet godina. Naime, prema...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.