Kriva je pandemija? Povećao se broj sukoba u svetu

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 09:34

Kriva je pandemija? Povećao se broj sukoba u svetu

Nivo sukoba u svetu povećao se od izbijanja pandemije, prema godišnjem Globalnom indeksu mira, koji je u četvrtak objavio Institut za ekonomiju i mir.

Izveštaj koje procjenjuje stanje 2020. pokazuje da su se sukobi širom sveta povećali deveti put u 12 godina.

Osnivač Instituta Stiv Kajlele rekao je da je za to krivac pandemija.

Premda se sveukupni nivo sukoba i terorizma smanjo 2020., politička nestabilnost i nasilni prtesti su se povećali, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kajlele.

On je kazao da će ekonomski utiecaj pandemije stvarati dalje nesigurnosti, pogotovo u zemljama koje su se već borile pre pandemije.

Oporavak će veroatno biti vrlo neednak, što bi moglo uzrokovati dalje produbljivanje pukotina.

Sveukupno Globalni indeks mira zabeležio je više od 500 nasilnih događaja povezanih s pandemijom između januara 2020. i aprila ove godine.

U 25 zemalja bilo je više protesta nego pre, dok se samo u osam zemalja ta kategorija poboljšala.

Najgore je u Belorusiji, Mjanmaru i Rusiji, gde vlasti nasilno suzbijaju proteste.

Građanski neredi oštro su porasli u SAD-u u procenjivanom razdoblju, ne samo zbog pandemije već delom i zbog rasta pokreta "Black Lives Matter" i zbog nasrtaja na američki Kapitol u Vašingtonu u janauru.

Suprotno tome, stopa ubistava, smrti zbog terorizma i percepcija zločina znatno je pala u većem broju zemalja širom sveta, premda se stanje znatno razlikuje od jednog do drugog područja.

U Avganistanu, Brazilu, Južnoj Africi i Meksiku više od pola stanovništva i dalje navodi da je nasilje najveći rizik njihovoj sigurnosti u svakodnevnom životu.

U izveštaju se navodi da je Avganistan najmanje miroljubiva zemlja u svetu, a slede ga Jemen, Sirija, Južni Sudan i Irak.

S druge strane Island je ponovno na vrhu kao najmiroljubivija zemlja, a na tom je mestu od 2008.

Kao regija, Evropa je takođe najmiroljubivija, prema indeksu, ali se i tu povećala politička nestabilnost.

Globalni indeks mira pokriva 99,7 posto svetskog stanovništva, navode izdavači, a procenjuje situaciju na temelju 23 kvalitativna i kvantitativna pokazatelja grupirana u trima područjima - tekući sukobi, sigurnost i militarizacija, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Globalni indeks mira: Veći nivo sukoba od izbijanja pandemije

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2021

Nivo sukoba u svijetu povećao se od izbijanja pandemije, navodi se u godišnjem Globalnom indeksu mira, koji je danas objavio Institut za ekonomiju i mir.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.