Kritike zbog otomanskog jezika

Izvor: B92, 09.Dec.2014, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike zbog otomanskog jezika

Istanbul -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izazvao je oštre kritike u redovima opozicije zbog planova da lekcije iz otomanskog jezika budu obavezne u školama.

Opozicija smatra da je Erdoganov pravi cilj "obračun sa sekularizmom".

Erdogan je izjavio u ponedeljak da otomanski, stara forma turskog jezika koja koristi arapsko pismo, a koje je Mustafa Kemal Ataturk zamenio latiničnim po osnivanju sekularne republike 1923, treba da bude podučavan u školama kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mlade generacije ne bi izgubile dodir sa svojim kulturnim nasleđem

.

"Edoganova briga nije učenje otomanskog jezika... Njegov pravi cilj je obračun sa sekularizmom i Republikom", rekao je portparol glavne opozicione stranke u parlamentu ĆP Akif Hamzacebi.

"Erdogan zapravo želi da oživi arapsko pismo u Turskoj", dodao je on.

Protivnici optužuju Erdogana da se ponaša kao sultan modernog doba, i da njegova islamska ideologija i netolerancija prema različitim mišljenjima odvlače Tursku daleko od Ataturkovih sekularnih ideja, preneo je Rojters.

"Postoje ljudi koji ne žele da se otomanski predaje i uči. Bez obzira da li oni to žele ili ne, otomanski će biti predavan i učen u ovoj zemlji", rekao je Erdogan na sastanku verskog saveta Turske.

Njegova izjava pojačala je debatu podstaknutu prošle sedmice kada je Obrazovno veće Turske donelo odluku da otomanski treba da se predaje u islamskim srednjim školama, a kao izborni predmet u drugim obrazovnim ustanovama.

"Čak i ako čitava vaša vojska dođe, ne možete da primorate moju kćerku na lekcije otomanskog", rekao je opozicioni političar Salahatin Demirtas, čija se stranka HDP bori za prava 15 miliona Kurda u Turskoj, uključujući njihovo obrazovanje na maternjem jeziku.

Udruženje nastavnika i akademika optužilo je Obrazovno veće za neo-otomanizam i pokušaj preoblikovanja školskog sistema po verskoj liniji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kritike zbog otomanskog jezika

Izvor: Studio B, 09.Dec.2014

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izazvao je oštre kritike u redovima opozicije zbog planova da lekcije iz otomanskog jezika budu obavezne u školama...Opozicija smatra da je Erdoganov pravi cilj "obračun sa sekularizmom"...Erdogan je izjavio u ponedeljak da otomanski, stara forma turskog jezika...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.