Kritike OEBS-a zbog uklanjanja spomenika

Izvor: Mondo, 20.Jan.2013, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike OEBS-a zbog uklanjanja spomenika

Predstavnica OEBS-a u Srbiji izražila žaljenje što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu prekinuti odlukom vlade da se on ukloni.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide izrazila je danas žaljenje što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu prekinuti odlukom vlade da se on ukloni.

"Po mojim saznanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uzajamno prihvatljiva odluka bila je nadomak ruke. Trebalo je nastaviti s pregovorima da se pronađe rešenje koje bi poštovalo želje obe zajednice", rekla je Tide i pozvala "na mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti dijalog".

Oko 150 pripadnika Žandarmerije je jutros nešto pre 7.00 opkolilo trg u centru Preševa na kome se nalazio spomenik poginulim pripadnicima OVPMB, prekrili ga belim plastičnim džakom i potom ga sajlama i bagerom srušili.

Zatim su spomenik, koji nije ostećen, prebacili u kamion koji je u konvoju od dvadesetak policijskih vožila napustio Preševo.

Prema nezvaničnim saznanjima, uklanjanje spomenika OVPMB u Preševu bilo je jedna od tema razgovora na poslednjem sastanku premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, zbog čega je i njegovo uklanjanje proteklo bez incidenata.

(Beta, foto: Tanjug, Samir Delić)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OEBS žali zbog izostanka kompromisa oko spomenika

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jan.2013

Vršilac dužnosti šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Pola Tide izrazila je danas žaljenje što su pregovori na pronalasku kompromisnog rešenja za sporni spomenik u Preševu prekinuti odlukom Vlade Srbije da se spomenik jutros ukloni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

OEBS žali zbog izostanka kompromisa u vezi sa spomenikom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2013

BEOGRAD -..Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide izrazila je danas žaljenje što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu prekinuti odlukom vlade da se on ukloni..."Po mojim saznanjima, uzajamno prihvatljiva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.