Kritična masa na grafičkim listovima

Izvor: Politika, 05.Avg.2014, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritična masa na grafičkim listovima

Izložba različitih grafičkih tehnika pod nazivom „Kritična masa” predstavljena je u galeriji „Grafički kolektiv” na Obilićevom vencu. Radove od drvoreza do najnovijih tehnoloških procesa štampe izložilo je četrdeset umetnika iz sveta. Oni su pokazali svoje stvaralačko umeće u širokom polju delovanja. 

Jelena Sredanović, jedna od umetnika, koristila je tehniku drvorez, a svoj rad nazvala je „Odraz u vodi”. Posmatraču se čini kao da je pred njim mapa sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iako Sredanovićeva nije imala cilj da stvori određenu sliku. Vodena plava površina dominira, ali to je, veli, nastalo slučajno, isecanjem, to jest vađenjem drvenih površina koje umetnik u procesu stvaranja ne želi da otisne na matrici, već ih skida. Jelena dodaje da je voda inspiriše, ona daje mogućnost reflektovanja mnogih pojava na njenoj površini.

Ova umetnica u ime svojih kolega pojasnila je da se radi o bogatoj postavci jer mogu da se upoznaju različiti pristupi grafici. Jedni su sekli papir u boji i lepili ga, pa tako svoje radove kolažno popunjavali slovima ili nekim drugim oblicima poput geometrijskih. Koristili su i tehniku linoreza.

Projekat „Kritična masa” nastao je selekcijom britanskog kritičara umetnosti Ričarda Nojsa. Nojs je istraživač medija grafike i njenih graničnih područja. On je autore, čiji radovi su sinoć prikazani, uneo i u svoje knjige „Grafika na ivici” i „Kritična masa – Grafika preko ivice”.

Inicijator „Kritične mase”je američki umetnik Natanijel Stern koji je predložio umetnicima da kreiraju po jedan rad za putujuću izložbu. U ovoj grafičkoj mapi prepoznaje se velika raznolikost i maštovitost.

Umetnici čije radove publika može pogledati do 16. avgusta priznati su na međunarodnoj umetničkoj sceni i učestvuju na najznačajnijim izložbama grafike. Mnogi od njih dobili su priznanja za svoj rad.

A. K.

objavljeno: 05.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.