Kriminalističke agencije proveravaju islamske grupe na Balkanu

Izvor: Southeast European Times, 06.Maj.2013, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalističke agencije proveravaju islamske grupe na Balkanu

Analitičar kaže da se policija posebno trudi da ne naljuti miroljubive sledbenike Islama dok istražuje informacije o nasilnom ekstremizmu.

06/05/2013

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 6.5.2013.

Neidentifikovane islamske grupe na Balkanu uputile su preteće poruke stranim diplomatama, vojnim i političkim predstavnicima, kao i međunarodnim misijama u regionu, što je navelo kriminalističke službe da provere brojne islamske grupe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kažu bezbednosni analitičari.

Preduzimaju se mere za praćenje aktivnosti takvih grupa radi sprečavanja potencijalnih terorističkih činova, kaže bivši pomoćnik direktora Obaveštajne agencije Makedonije Zoran Mitevski.

„Te organizacije su aktivne u BiH [Bosna i Hercegovina], ali i u Sandžaku [Srbija] i na Kosovu, i konstantno pokušavaju da prošire svoje aktivnosti u Makedoniji. Među osumnjičenima su Islamski ratnici, Islamska legija, Faita, Islamska omladina, Ševe, Hamas Turbe i druge“, rekao je Mitevski.

Aktivisti tih radikalnih islamskih grupa obučavaju se i finansiraju iz izvora na Bliskom istoku, a potencijalna opasnost leži u činjenici da su aktivisti obučeni za proizvodnju eksplozivnih naprava, uključujući naprave slične onima koje su upotrebljene u nedavnim bombaškim napadima u Bostonu, kaže Ivan Babanovski, analitičar i bivši profesor bezbednosnih studija Fakulteta bezbednosti u Skoplju.

„U Makedoniji postoji oko 3.000 vehabija, uglavnom među albanskom manjinom i Bosancima, na području Skoplja, Tetova, Struge i Kumanova. Njihovo delovanje finansira se donacijama iz Saudijske Arabije, Jordana, Sirije i Irana. Ove poslednje usmerene su na dublje prodiranje u Evropu, korišćenjem Balkana kao polazišta“, rekao je Babanovski za SETimes.

Iran je sve povezaniji sa islamskim pokretima u BiH koji su u stanju da izvode terorističke napade, kaže poznati bezbednosni analitičar Dževad Galijašević.

„Vehabije u BiH su preostali [elementi] bivših mudžahedina, članova Muslimanske omladine i naturalizovanih stranaca koji su pod uticajem Sunita, ali i Šiita iz Irana. Ovaj pokret sada se približava broju od 120.000 članova, od kojih 3.000 predstavlja pretnju bezbednosti“, rekao je Galijašević za SETimes.

Međunarodna krizna grupa takođe je izdala upozorenje nakon sastanka oko 500 Salafija u Tuzli u februaru. Organizacija kaže da BiH predstavlja odskočnu dasku za širenje salafijskog pokreta, koji koristi terorizam za postizanje svojih ciljeva.

Bezbednosni eksperti kažu da vehabijska kolonija u Gornoj Maoči, u blizini Srebrenika, ne poštuje ustav i zakone BiH.

„Nema incidenata, ali to ne znači da ne može da dođe do njih. Dovoljno je da policija izađe na teren i sprovede proceduru protiv osoba koje krše ustavni i zakonski poredak zemlje“, rekao je Mehmet Bradarić, član Zajedničkog odbrambeno-bezbednosnog odbora u parlamentu BiH.

Vehabije na Kosovu prvo se dohvate kontrole nad profitabilnim džamijama, od kojih onda finansiraju svoje aktivnosti, kaže Babanovski.

.

Babanovski dodaje da kosovske grupe regrutuju nove članove, organizujući besplatne kurseve, verska okupljanja i predavanja.

Prizren je jedan od centara vehabijske ekspanzije na Kosovu, gde je pre tri godine policija uhapsila neke od najradikalnijih sledbenika, ali imaju veliki broj pristalica u Prištini, Đakovici, Dečanima, Uroševcu i Kačaniku.

„Regionalne kriminalističke agencije sarađuju uz podršku zapadnih kolega kako bi sprečile svaku opasnost od radikalnih islamskih aktivnosti, ali posebno onih koje bi mogle da budu usmerene na strana diplomatska predstavništva“, rekao je Petar Škrbina, vojno-bezbednosni analitičar i penzionisani pukovnik jugoslovenske vojske, u izjavi za SETimes.

Škrbina ukazuje da se posebna pažnja posvećuje tome da se ne razočaraju ili ne naljute miroljubivi sledbenici islama.

„Gradonačelnik Dubrovnika dozvolio je izgradnju Islamskog centra u tom istorijskom gradu i potpisao sporazum sa Islamskom zajednicom Hrvatske o tome. Takve postupke trebalo bi pohvaliti i preduzeti sva nastojanja da se ne radikalizuju neki muslimani i da se ne ide na ruku ekstremistima“, kaže Škrbina.

Koliko ste zabrinuti zbog ekstremističkih aktivnosti u regionu? Iznesite svoje mišljenje ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.