Kresojevići oplovili svet

Izvor: Večernje novosti, 05.Sep.2012, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kresojevići oplovili svet

SA pramca je vijorila srpska trobojka. Nije se brod ljudski ni ukotvio na Savi ispod Brankovog mosta, a okupljeni svet, prijatelji, rodbina, i drugi brodarci nazdravljali su šampanjcem. Odiseja je uspešno završena - posle skoro tri godine plovidbe i oplovljavanja gotovo celog sveta "Nikola Tesla" se vratio u Beograd.Brod nazvan po slavnom srpskom naučniku, predvođen kormilarskim dvojcem kapetanom Brankom Kresojevićem i njegovom suprugom Verom, "jureći" deset milja na sat, prešao je u proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 30 meseci 22.000 kilometara. Nekoliko puta je bio nasukan, ali nije ga potopila bura Severnog mora, nisu ga zavarale škotske magle, brzaci Nijagare i Mičigena...Nisu čak ni visoke cifre, od kojih se običnom čoveku zavrti u glavi, mogle potopiti "Teslu". A samo je gorivo "popilo" 40.000 evra.SAVREMENA OPREMA "NIKOLA Tesla" napravljen je za osam meseci u Beogradu, prema projektu jedne američke firme. Dugačak je 18 metara, širok 5,5, ima dva motora "katerpilar" po 285 konjskih snaga, a prima 5,5 tona goriva i tonu vode. Ugrađen je najsavremeniji radar, koji i na 60 kilometara opaža čamce i sante leda.- Ma nema tih para koje bi me odbile da krenem na ovaj put. Svaki uloženi dinar se isplatio - priča Branko.Stari morski vuk se malo smirio, popio čašu šampanjca, pa polako počinje da otkriva "Teslinu" rutu.- Krenuli smo Dunavom, onda Rajna, Majna, London, stigli u Belfast, prošli Škotsku kroz kanal Invernes i Loh Nes, pa Island i Grenland. Tu nas je uhvatilo takvo nevreme, jedva smo glave sačuvali - u jednom dahu priča ovaj pomorac.Kratko napravi pauzu da dođe do vazduha, onda nastavi kao iz topa.- Stigli smo u Kanadu, prošli jezera Ontario, Nijagara, Mičigen, ušli u Čikago. Tu mojoj sreći nije bilo kraja. Svuda su nas dočekivali naši ljudi. Odmorili smo se, nastavili rekom Ilinois. Misisipijem smo plovili 150 kilometara do Tenesija, iz nje smo ušli u Meksički zaliv, a onda nam se ukazala krajnja odrednica - Florida."Tesla" se usidrio u Floridi. Tada je posada - dva bračna junaka - shvatila da je ostala bez novca. Mogli su da ostave brod i vrate se u Beograd, nezavršene misije. Ali Branko za to nije želeo ni da čuje.- Nije bilo druge, morao sam da zasučem rukave na kopnu - priča Branko. - Šta ću, počeo sam da perem sudove po restoranima, krečio po stanovima i kućama. Putovao automobilom i po hiljadu kilometara u mesta u kojima sam mogao da radim po mesec dana.Kada je skupljeno dovoljno novca, naša ekspedicija je krenula nazad.- Vraćali smo se preko Atlantika, Giblartara, prošli Italiju, Tursku i onda smo se u kanalu između Bugarske i Rumunije, na 647. kilometru, nasukali. Tek su nas peti dan izvukli. Ali dobro, ne može se preploviti svet bez poteškoća.- Sada bacamo sidro u Beogradu. Malo smo se i umorili.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Bračno putovanje preko Atlantika

Izvor: Politika, 05.Sep.2012

Najveći utisak su naši ljudi koje smo upoznali, kaže Branko Kresojević, posle 22.000 kilometara koje je preplovio brodom..Jedno veliko i lepo putovanje doživelo je svoj svršetak juče na beogradskom Savskom pristaništu uz poljupce porodice i prijatelja i uz šampanjac, a jedna gospođa, Verica...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.