Kremlj: Ne

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 15:12

Kremlj: "Ne"

Zvaničnici Kremlja odbili su danas poziv za nezavisnu obdukciju posmrtnih ostataka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Veće Evropske unije pozvalo je juče na nezavisnu obdukciju, navevši da bi Rusija trebalo da dopusti transparentnu međunarodnu istragu o okolnostima njegove iznenadne smrti.

"Neočekivana i šokantna smrt Navaljnog je još jedan znak sistematske represije u Rusiji", saopštilo je Veće.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbacio je danas poziv Veća.

"Rusija ne prihvata takve zahteve Evropske unije", rekao je portparol, a prenosi ABC News.

Podsetimo, Aleksej Navaljni preminuo je u petak, 16. februara, saopštila je Federalna kazneno-popravna služba Rusije za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina zbog osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Podsetimo, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, 17. januara 2021. godine, priveden.

Takođe, podsetimo, Navaljni je pre hapšenja boravio u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu, pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.