Krečenje – prolećna razonoda

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krečenje – prolećna razonoda

Krečenje je jedan od osnovnih prolećnih radova u kući. Ako posao prepustite majstorima profesionalcima, biće vam znatno lagodnije, ali to je, svakako, i skuplje rešenje. Pripremu zidova, skidanje tapeta, gletovanje, krečenje, farbanje stolarije i radijatora za prosečan stan od 60 kvadrata platićete majstorima od 800 do 1.200 evra. Ukoliko rešite da to radite sami, potrošićete trećinu novca manje.

Pre nego što počnete sa krečenjem, izračunajte tačnu kvadraturu površine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za rad da biste mogli da planirate utrošak novca za potreban materijal. Ako kvadraturu stana pomnožite sa tri ili četiri (ako su plafoni viši od standardnih), znaćete za koliko kvadrata vam je potreban materijal. Na primer, za stan od 60 kvadrata puta 3,5 to iznosi 210 kvadrata (150 zidovi, 60 plafoni).

Krečenje poludisperzijom ili disperzijom (kvalitetnija, ali i skuplja) uobičajeno je uz dodavanje raznih tonera. Kanta od 25 kilograma poludisperzije košta 1000-1.200 dinara (pokriva 80 kvadrata u dve ruke). Za stan od 60 kvadrata to će vas koštati oko 40 evra (dve-tri kante). Cena disperzije je oko 2.000 dinara za 25 kg, što je dovoljno za 100 kvadrata u dva premaza. Za naš stan od 60 kvadratnih metara potrebne su dve kante (oko 50 evra). Flašica tonera košta oko 120 dinara. U farbarama postoji mogućnost kompjuterskog mešanja boja u nijansi koju želite, a to će vas koštati oko 600 dinara za dva kilograma vodoperive farbe, uz prednost da sledećih godina pod istom šifrom možete da dobijete potpuno istu nijansu ukoliko vam je potrebna za popravke ili doradu pa nećete farbati čitavu sobu ili zid već samo ono što je oštećeno sa 100 ili 200 grama boje. Oni koji žele neke od novih, neškodljivih akrilnih boja na vodenoj bazi moraće da plate više. Jednim kilogramom može da se pokrije oko osam kvadrata po ceni evro za kvadrat pa bi za naš prosečan stan bilo potrebno od 160 do 200 evra.

Alat

Za „uradi sam” varijantu krečenja trebaće vam i osnovni alat a za upotrebu četki važno je da znate da se one sa prirodnom dlakom koriste za uljane boje, a sa sintetičkom za boje na vodenoj bazi, jer se, kažu stručnjaci, bolje razliva. Valjci obavezno treba da budu od mikrofibera.

Valjak veliki (mikrofiber) – 1000 dinara;

valjak mali (mikrofiber) od 350 do 750 dinara;

tri četke (veličine od dva do četiri cola) od 500 do 1.200 dinara;

gleterica (mala nerđajuća) oko 1.500 dinara;

špahtle tri veličine (od 8 do 12) koštaju od 500 do 700 dinara;

rešetka za ceđenje oko 100 dinara;

teleskop za valjak oko 300 dinara;

merdevine drvene molerske („četvorka”) oko 2.000 dinara.

Gletovanje

Glet masa košta od 800 do 1.200 dinara za 25 kilograma, u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta. Za 210 kvadrata (oko 1,5 kilograma po kvadratu) u dve ruke potrebno će biti od 100 do 150 evra.

Trenutno su među najpopularnijim enterijerima španski zid (majstori naplaćuju dva-tri evra po kvadratu) i razne „kerefeke” bojenja sunđerom, rukama, ali i špatulat sa dobrom pripremom podloge (cena oko 350 dinara po kilogramu, što je dovoljno za tri-četiri kvadrata). Majstori za špatulat naplaćuju od 10 do 20 evra po kvadratu. Mnogi rade i sa štuko gitom koji košta 15 evra za pet kilograma, ali je, kažu stručnjaci, i daleko kvalitetniji.

Stolarija

Kod bojenja stolarije potrebno je prvo skinuti staru farbu. Kilogram tečnosti za skidanje farbe košta oko 400 dinara. Radijatore treba prvo ošmirglati (metar šmirgle br. 80 je oko 120 dinara) pa tek tada ofarbati uljanim bojama za radijatore (otporne na visoke temperature). Cena radijatorske farbe je oko 500 dinara po kilogramu, što znači da je za naš prosečan stan potrebno od 50 do 80 evra.

Majstorske cene

Ako, ipak, dođete do zaključka da je sve ovo prekomplikovano i teško za vas, evo nekih majstorskih cena.

Krečenje košta od 0,7 do 1,5 evra po kvadratu (dve ruke) i evro za plafone. Farbanje akrilnim bojama košta 1,5 evra po kvadratu, a kompletan posao (priprema zidova, gletovanje i čišćenje posle završenog posla) čak četiri evra po kvadratu.

Farbanje stolarije i radijatora naplaćuje se od 10 do 20 evra po komadu.

Gletovanje zidova i priprema za krečenje košta evro po kvadratu (jedna ruka), dok su plafoni oko 1,5 evro po kvadratu (jedna ruka). Po skidanju tapeta uglavnom su potrebne „dve ruke” gletovanja, što za naš prosečan stan iznosi oko 400 evra. Samo skidanje tapeta i priprema zidova naplaćuje se prema dogovoru, zavisno od vrste tapeta (papirne ili plastificirane) i kvaliteta zidova.

U poslednje vreme majstori profesionalci vode sa sobom i pomagače (one koji pomeraju nameštaj, zaštićuju, donose materijal a posle završenog posla sve počiste i srede) i to često neznatno povećava cenu, ali je daleko efikasnije od onih agencija i preduzimača kod kojih te usluge koštaju koliko i krečenje. Pa ko voli nek izvoli.

Ištvan Dekanj

[objavljeno: 03/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.