Kreće poslednja generacija vojnika

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće poslednja generacija vojnika

Beograd -- Na obavezno služenje vojnog roka u VS u četvrtak kreće poslednja generacija vojnika. Ubuduće u vojsku samo dobrovoljno.

Narodni poslanici počinju raspravu o obustavljanju obaveze služenja vojnog roka, a očekuje se da polovinom decembra izglasaju "voljno" za hiljade mladića "zrelih" za uniformu.

Ka svojim jedinicama već u četvrtak kreće poslednja klasa regruta, koji obavezno moraju u kasarne. Svi ostali vojsku će ubuduće služiti samo - dobrovoljno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Okončanjem vojnog roka decembarske klase, kao i njihovih klasića koji dug državi odužuju u civilu, Vojsku Srbije prvi put činiće potpuno profesionalni sastav.

Ukoliko ne bude skraćenja vojnog roka, oni će se skinuti u maju 2011. godine. Plan je da do tada njihova mesta zauzme ukupno 10.600 vojnika na plati.

Prelazak na profesionalnu vojsku, međutim, neće značiti i ukidanje vojne obaveze mladića koji navrše 18 godina života.

Prema najavama iz Ministarstva odbrane, momcima će sa punoletstvom i dalje stizati pozivi nekadašnjih vojnih odseka. Njihova obaveza prema otadžbini, međutim, biće svedena samo na upis u vojnu evidenciju i pripadnost rezervnom sastavu.

Overena vojna knjižica biće uslov i za rad u MUP, sudskoj straži, na poslovima obezbeđenja.

To je značajno, jer novi propisi predviđaju i mogućnost ponovnog uvođenja vojnog roka u slučaju ugroženosti zemlje.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da će dobrovoljno služenje vojnog roka trajati tri meseca, koje će obuhvatiti osnovnu obuku (šest nedelja) i specijalističko osposobljavanje.

"Oni koji budu želeli da prođu vojnu obuku biće upućivani u tri centra za obuku dva puta godišnje, zavisno od interesovanja mladića i potreba Vojske Srbije. Procenjujemo da će oko dve hiljade regruta želeti da odsluži vojni rok. Kandidati za profesionalne vojnike i momci koji se opredele za potpisivanje ugovora za prijem u aktivnu rezervu služiće vojni rok - pola godine", objašnjavaju u ministartvu.

Aktivna rezerva još je jedna od novina koja bi trebalo da zaživi sledeće godine. Ona podrazumeva obučeni rezervni sastav, koji će biti angažovan po potrebi za popunu jedinica.

Prava i dužnosti "drugopozivaca" biće regulisana posebnim ugovorima, jer će aktivna rezerva biti na "stend baju" tokom cele godine. Za ovaj vid službe rezervisti će biti nagrađeni određenim beneficijama, koje će naknadno biti definisane.

Kao najčešće motive mladića da ubuduće dobrovoljno oblače maskirnu uniformu, u Vojsci Srbije navode niz koristi - obuku za rukovanje oružjem, lakši put do posla, polaganje vozačkog ispita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.