Kreativne aktivnosti za migrante u Bosilegradu

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreativne aktivnosti za migrante u Bosilegradu

Kroz Prihvatni centar u Bosilegradu, otvoren je pre nešto više od godinu dana, prošlo je više od 250 migranata. Slobodno vreme provode pomažući u kampu, meštanima i učestvujući na raznim radionicama i sportskim aktivnostima.
U Iranu je pisala knjige, jedna je bila deo školske lektire, u Prihvatnom centru u Bosilegradu je otkrila i da zna da slika. Tu je Mahbuba Taheri iz Irana dobila i pribor od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << donatora.

Mahbuba Taheri kaže: „Najviše volim da slikam ono što mi je u srcu, ono što osećam. Kada sam ljuta i tužna, takve su mi i slike, a kada sam srećna,to prenosim na moje slike."
Sreća, a najčešće tuga prate migrante na njihovom putu. U Srbiji su, kažu, pronašli mir i bezbednost.
Zolmej Vahidi, iz Avganistana navodi: "U svojoj zemlji nismo živeli bezbedno. Pretili su nam Talibani, zato smo otišli. Ovde nam je lepo, imamo radionice, svaki dan nam je ispunjen lepim stvarima."
"Srbija je mirna i lepa zemlja, nikada nismo imali probleme sa ljudima koji ovde žive. Pomažu nam i mi njima, a na radionicama radimo ono što smo naučile u svojoj zemlji," kaže Iman Barlani, iz Irana.

Neki su na radionicama šili, neki pravili nakit, ramove za slike, slikali, učili srpski jezik, a deca su pevala.
Mirjana Jovanović iz KIRS-a navodi: „Trudili smo se da ih što više uključimo u život sa lokalnom zajednicom. Već smo imali izložbu njihovih ručnih radova, priredbe dece. Prošle godine su deca farbala jaja za Uskrs."
Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad, smatra: „Njihova muka ih je naterala da se prilagode sredini gde su, i ta toplina sa naše strane im je omogućila da se osete kao da su kući na tom njihovom proputovanju. Nadamo se da će neki od njih da ostanu ovde, a mi smo širom otvoreni da im pomognemo."
Opština Bosilegrad dobija priliku i za infrastrukturno uređenje objekata, uz pomoć donatora renoviraće i staru zgradu nekadašnjeg Doma zdravlja, tu će moći da se smesti još 150 migranata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Bosilegradu još jedno prihvatilište za migrante

Izvor: JUGpress.com, 10.Apr.2018, 09:23

BOSILEGRAD..Stara zgrada nekadašnjeg Doma zdravlja u Bosilegradu biće renovirana, uz pomoć donatora, za smeštaj  još 150 migranata...Prihvatni centar u Bosilegradu je otvoren pre nešto više godinu dana...Kroz njega je do sada prošlo više od 250 migranata...Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.