Kravlje ludilo u Hrvatskoj: Lekari tvrde da nema razloga za paniku

Izvor: Blic, 02.Avg.2012, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kravlje ludilo u Hrvatskoj: Lekari tvrde da nema razloga za paniku

Pacijent koji je sredinom juna preminuo u varaždinskoj bolnici bolovao je od Kojcfeld-Jakobove bolesti koja se još naziva i bolest kravljeg ludila. Iz varaždinske bolnice poručuju da mesta za paniku nema, jer uzrok te bolesti ne mora nužno biti zaraza, a pacijent je celo vreme bio pod nadzorom, piše "Jutarnji list".

Kako piše "Jutarnji list", zamenik upravnika varaždinske Opšte bolnice Denis Grgurević potvrdio je da je pre nekoliko dana u bolnicu stigao nalaz analize tkiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz jedne laboratorije u Beču kojim je potvrđeno da je pacijent bolovao od Kojcfeld-Jakobove bolesti, odnosno kravljeg ludila.

- Bolest je otkrivena slučajno. Pacijent je lečen u našoj bolnici zbog nečeg drugog i tokom pretraga slučajno je otkrivena mogućnost da boluje od te bolesti što je sada i potvrđeno analizom tkiva koja je napravljena nakon pacijentove smrti u Beču - rekao je Grgurević dodavši da je bolnica o rezultatima analize tkiva odmah obavestila nadležno ministarstvo i ostale nadležne institucije i utvrđeno je da mesta za paniku nema.

Preminuli pacijent bio je muškarac srednje životne dobi, a u bolnici je bio u karantinu tako da nije moglo doći do eventualnog širenja zaraze.

Kojcfeld-Jakobova bolest je retka, degenarativna bolest mozga. Ukoliko se javi kod goveda zove se spongiformna encefalopatija ili bolest kravljeg ludila. Obe vrste bolesti mogu se preneti s jedne vrste na drugu, odnosno sa životinje na životinju, sa životinje na čoveka ili s čoveka na čoveka.

Međutim bolest kod čoveka se pojavljuje samo ukoliko osoba ima odgovarajući gen za aktiviranje. Odlikuje se dugom, višegodišnjom inkubacijom, sporim i dugim kliničkim tokom i smrtnim ishodom.

Incidencija ovog oboljenja u svetu je vrlo mala, u proseku jedan slučaj na oko dva miliona ljudi. Oko 15 odsto bolesnika ima genetski uslovljenu, autosomno - dominantno naslednu formu bolesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.