Izvor: B92, 11.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kravica je bila živi pakao"

Sarajevo -- Poslednji svedok Tužilaštva BiH za genocid u Srebrenici ispričao je kako se spasio od smrti 13. jula u hangaru u Kravici.

Poslednji svedok Tužilaštva BiH protiv 11 optuženih za genocid nad Bošnjacima u selu Kravica kraj Srebrenice, zaštićeni svedok S2, svedočio je o strijeljanju koje se 13. jula desilo u hangaru Zemljoradničke zadruge. S2 je preživio streljanje, nakon čega je skočio kroz prozor i satima ležao sakriven u polju kukuruza.

Poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svedok Tužilaštva BiH protiv 11 optuženih za genocid nad Bošnjacima u selu Kravica kraj Srebrenice, zaštićeni svedok S2, svedočio je o strijeljanju koje se 13. jula desilo u hangaru Zemljoradničke zadruge. S2 je preživio streljanje, nakon čega je skočio kroz prozor i satima ležao sakriven u polju kukuruza.

Kako je S2 ispričao u sudnici, predao se sa grupom Bošnjaka, pripadnika Armije BiH, 13. jula 1995. godine srpskoj vojsci, koja ih je odvela na livadu u mestu Sandići, nedaleko od Kravice.

Dok su sedeli i čekali na livadi, zarobljenike je obišao tadašnji komandant srpskih snaga Ratko Mladić, u pratnji "ljudi u crnoj uniformi", i rekao im da će uskoro biti razmenjeni.

"Neki starješina, koji je bio u civilu, bio je u toj grupi. Razgovarali su, a onda je Mladić otišao", rekao je S2.

Potom su došla dva autobusa, koji su odvela zarobljenike u hangar u Kravici. "Sjećam se da su oko hangara padale granate dok su srpski vojnici pucali ka šumi", priča svedok.

"Vikali su kako ih napadaju Muslimani iz šuma i kako hoće da nas ubiju zbog toga", kazao je S2 i dodao da su predveče ušli u hangar i počeli pucati.

"Nastao je živi pakao. Niko ni za koga nije znao. Čuli su se jauci, zapomaganja, krici", rekao je S2, tvrdeći da je on legao na zemlju da ne bi bio pogođen.

"Nakon pucnjave su napravili pauzu, izašli ispred hangara, zapalili cigarete, a onda bi se vraćali i nastavljali pucati po nama ubijajući preživjele", priča S2.

"Ušli su ponovo. Jedan Musliman je ustao, vičući 'Evo, ubijte me'. Oni su to i uradili", kaže S2.

Kada se pucnjava smirila, S2 je iskočio kroz prozor u zadnjem delu hangara. "Čuo sam kako govore 'Eno, još jedan iskoči'. Onda su upalili reflektore u mene. Čekao sam da me ubiju", govori svjedok.

Jedan vojnik mu je prišao i opalio metak, pogotivši ga u plećku. "Pitao me 'Hoćeš li još?'. Ja sam šutio. On je otišao", priča S2 i dodaje da bolove nije osećao od straha.

Ostao je da leži celu noć, kada je slušao vojnike kako prolaze i traže preživele.

"Neki su se, kako sam čuo, javili, izašli iz hangara. Naređeno im je da pevaju četničke pesme. Onda sam čuo rafale, slušao kako vuku tela ubijenih. Čuo sam bagere koji su kupili leševe", ispričao je svedok.

Kaže da je čuo i vojnike, koji su rekli da ima mrtvih iza hangara gde je on ležao. "Prepao sam se i počeo puzati kroz kukuruze prema nekom potoku, gdje sam naišao na još jednog ubijenog", priča dalje S2.

U sudnici je rekao da je ipak skupio snage i nastavio bežati, došao do šume, gde je naišao na još dvojicu Bošnjaka iz Srebrenice.

"Nas trojica smo nakon desetak dana hoda došli u Žepu. Tu mi je pružena prva liječnička pomoć", ispričao zaštićeni svedok Tužilaštva BiH.

Suđenje se nastavlja 13. oktobra 2006. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.