Kratkoročni spas  za one koji jedva vraćaju  kredite

Izvor: Blic, 07.Mar.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratkoročni spas za one koji jedva vraćaju kredite

BEOGRAD - Reprogramiranje dugova i uvođenje grejs perioda za građane koji imaju problema sa otplatom dugoročnih kredita, a što je najavio premijer Mirko Cvetković, olakšice su samo na prvi pogled. U ovom trenutku to bi bio spas onima koji jedva otplaćuju rate kredita. Ali, s druge strane, reč je o merama kratkog dometa, tako bar tvrde ekonomisti i bankari.

Ove mere, naime, banke već primenjuju kod klijenata koji ne mogu da redovno otplaćuju rate, pa bi se inicijativom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade samo obezbedio obrazac po kojem bi svako ko ispuni određene uslove dobio ovu povlasticu. Takođe u toku grejs perioda rata ili ne postoji ili, češće, značajno je smanjenja u odnosu na stari kredit, ali po isteku grejs perioda dospevaju rate koje su veće od ranijih mesečnih obaveza po kreditu.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da će u narednih desetak dana biti koncipirana nova mera kojom će se omogućiti građanima da imaju rasterećeniji kućni budžet, jer će u dogovoru sa bankama moći da obave reprogramiranje svojih dugova. Ova mera odnosiće se na kreditna zaduženja duža od godinu dana, a biće olakšano servisiranje tog duga uvođenjem grejs perioda, odnosno vremenskog pomaka u otplati kredita.

Opširnije u štampanom izdanju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.