Kratkofil počinje u srijedu

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratkofil počinje u srijedu

BANJALUKA - Devetu godinu zaredom Međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil plus" svečano će biti otvoren u srijedu na renoviranom dijelu tvrđave Kastel u 21 čas.

U takmičarskom programu biće prikazano devet filmova iz Holandije, Rusije, Švajcarske, Amerike, Španije, Srbije, Hrvatske, Austrije..., a program nazvan "Panorama plus" večeras oko 23 časa otvoriće španski igrani film "10.000 kilometara" koji je ove godine, po riječima organizatora, bio prava poslastica >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za publiku na svim svjetskim festivalima. Nakon tog filma zainteresovane očekuje i prigodan muzički program.

"Mislim da smo se potrudili da program bude puno obimniji nego u prethodnim godinama i to će bez sumnje dobro doći našoj publici. Od 1.200 filmova koliko smo dobili iz cijelog svijeta ove godine izabrali smo 35 filmova u četiri kategorije: dokumentarni, animirani, eksperimentalni i igrani. Dakle, ukupno 400 minuta izdvojili smo za takmičarski program koji se odvija svako veče na tvrđavi Kastel", rekla je Darija Buzaković, direktorica festivala "Kratkofil plus", koja dodaje da je ovogodišnja selekcija nešto što može da dobije pozitivne kritike i profesije i publike.

"Desilo nam se ove godine da su nam filmove prijavila veoma značajna imena evropske kinematografije i ušla u takmičenje, tako da to nama daje potvrdu da smo na dobrom putu kada je u pitanju izbor filmova i kvalitet festivala",  kaže Buzakovićeva. Ona naglašava da će od večeras do 25. jula svako veče u okviru programa "Panorama plus" biti prikazivan po jedan film. Program počinje spomenutim španskim filmom, a završava američkim nezavisnim filmom "Infinitly Polar Bear", takođe apsolutnim miljenikom publike i kritike.

"Tu se uvijek trudimo da imamo društveno angažovane filmove, a ove godine imamo kombinaciju igranih i dokumentarnih filmova. Dva filma na koja želim da skrenem posebnu pažnju su dokumentarni film 'Virunga' (biće prikazan sutra u 23 časa), gdje je izvršna produkcija u rukama Leonarda Dikaprija. Radi se o društveno angažovanom filmu kojem se radnja dešava u Africi, ali je nevjerovatno to koliko se stvari mogu primijeniti kako na naše podneblje, tako i na cijeli svijet. Drugi film jeste "Destinacija Serbistan" Želimira Žilnika", otkriva Buzakovićeva. Po njenim riječima, dnevni program festivala je takođe bogatiji nego ikad prije, a posebna pažnja organizatora jeste usmjerena na domaću produkciju i filmove studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Filmovi u okviru dnevnog programa biće prikazivani od 14 časova u Domu omladine i publika će moći da ih pogleda po cijeni od dvije KM, dok karta za večernje projekcije na tvrđavi Kastel košta tri KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Banjaluka: Počinje filmski festival "Kratkofil plus"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jul.2015, 07:25

Deveti međunarodni filmski festival “Kratkofil plus” koji će, prema tvrdnjama organizatora, po selekciji filmova biti najbolji od svih dosadašnjih, bit će otvoren danas u Banjoj Luci...Tokom Festivala, od 22. do 26. jula, u takmičarskom dijelu programa bit će prikazano 35 filmova iz 26 zemalja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.