Kratak put od bogatstva do zatvora

Izvor: B92, 30.Nov.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratak put od bogatstva do zatvora

Moskva -- Priča o dvojici ruskih milijardera, Lebedevu i Polonskom, kao dokaz koliko je kratak put od bogatstva do zatvora.

Jedan služi kaznu u Tulskoj oblasti, drugi je u zatvoru u Kambodži, gde čeka izručenje Rusiji

Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha, milijarder Aleksandar Lebedev (54), počeo je da odrađuje svoju kaznu u Tulskoj oblasti zbog prekršaja koji je počinio septembra 2011. u Moskvi, kada je u studiju Nezavisne televizije nokautirao još jednog milijardera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sergeja Polonskog.

Lebedev je tada, tokom razgovora sa temom svetska ekonomska kriza, ustao i iznenada udario Polonskog koji se prevrnuo sa stolice i pao sa podijuma.

Lebedev, poznati bankar, već je ranije imao velike afere. U vreme žestokog sukoba sa moskovskim gradonačelnikom Jurijem Luškovom Lebedev je izdavao list „Moskovski korespondent“. U zadnjem broju koji je izašao 2008. objavljen je tekst o ljubavnoj vezi predsednika Putina sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom. Mada se Lebedev pravdao da nije znao da će biti objavljen taj tekst, to mu nije pomoglo pa je morao i javno da se izvinjava. Iako mu je navodno bilo obećano mesto u Savetu federacije (ruskom senatu) posle skandaloznog teksta postao je „politički mrtvac“. Ali ljubav prema novinama mu je ostala jer je od 2006. (zajedno sa Mihailom Gorbačovom) vlasnik opozicionog moskovskog lista „Novaja gazeta“. Osim toga, vlasnik je britanskih listova „Independent“ i „Ivnig standard“, a sve do aprila bio je i vlasnik aviokompanije „Red Vings“.

Sudbina drugog aktera studijskog obračuna Sergeja Polonskog (41) je sve neizvesnija. On je u pritvoru u Kambodži i čeka izručenje Rusiji. U Kambodži je bio zatvaran jer je pod uticajem alkohola svoje čuvare pobacao sa čamca u more. Polonski je pokušao da dobije državljanstvo Izraela, ali nije uspeo. Sada njegovi advokati pokušavaju da mu srede da dobije politički azil u SAD.

Zanimljivo je da je oštećeni Sergej Polonski oprostio Lebedevu, ali to na sudiju očigledno nije ostavilo utisak. Naime, tokom suđenja Lebedevu u Moskvi, sudiji se obratio Polonski sa zahtevom da se optuženi oslobodi jer je „psihički neuravnotežen“.

"Zatvorsku kaznu Lebedev neće izdržati, a novčana nema efekta jer on sve može platiti", napisao je tada Polonski. Doduše, tužilac je tražio da se ratoborni Lebedev kazni sa čak 21 mesecom zatvora pa se konačna presuda može ocenjivati i kao „blaga“. Sa vidnim entuzijazmom Lebedev u selu Popovka postavlja ljuljaške i druge igračke u jednom dečjem vrtiću. On će svakodnevno raditi po četiri sata kako bi odradio kaznu od 150 sati što je bila zamena za 45 dana zatvora na koliko je osuđen u julu ove godine.

" Nemam iskustva u fizičkim radovima, ali ću paziti da se ne povredim i obavljaću dobronamerno sve zadatke ", rekao je novinarima Aleksandar Lebedev. Za služenje kazne Tulska oblast nije odabrana slučajno. Mada je milijarder rođeni Moskovljanin, on je prijavljen u Tuli, pa po ruskom zakonu mora da služi „radnu kaznu“ u mestu stalnog boravka.

Najzanimljiviji deo biografije Polonskog jeste njegov „biznis početak“. Naime, Polonski je u Sankt Peterburg dovozio žene iz Ukrajine, koje su se bavile molerajom i završnim građevinskim radovima u novogradnjama.

Kad je zaradio novac, odlučio je da sa svojim partnerom 1994. osnuje firmu koja je trgovala nekretninama. Kroz dve godine Polonski i partner su počeli sami da grade i prodaju stanove. Peterburg je postao tesan Polonskom, pa se on 2000. preselio u Moskvu gde je počeo da gradi zgrade u kojima su bili stanovi „ekstra klase“.

Polonski je svoj biznis razvijao tako što je uzimao kredite a lako ih je vraćao, sve dok je cena stambenog i poslovnog prostora rapidno rasla. Godine 2000. Polonski počinje poslove u Crnoj Gori, Turskoj, Švajcarskoj i SAD.

Znajući da mora imati moćnog zaštitnika, Polonski je uzeo za pi-ar menadžera svoje kompanije brata potpredsednika ruske vlade Arkadija Dvorkoviča Mihaila.

Ali sa dolaskom ekonomske krize ni to nije bilo dovoljno za opstanak. Polonskog su počeli da pritiskaju bankari i došao je krah njegove imperije.

Ova priča o dvojici milijardera, oligarha je još jedan dokaz koliko je tačna stara ruska izreka - nemoj da se nikada zarekneš da nećeš završiti u zatvoru ili dobiti kugu. Jer, u današnjoj Rusiji, sve je moguće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.