Krasnići predsednik Skupštine Kosova

Izvor: RTS, 21.Feb.2011, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasnići predsednik Skupštine Kosova

Jakup Krasnići ponovo izabran za predsednika kosovske skupštine. Vladajuća koalicija zatražila održavanje vanredne sednice, na kojoj bi skupština birala predsednika i premijera. LDK, najveća opoziciona stranka, najavila bojkot te sednice.

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova Jakup Krasnići izabran je za predsednika novog saziva kosovske skupštine.

Poslanik kosovske skupštine i bivši ministar saobraćaja i telekomunikacija Fatmir Ljimaj rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostati van nove vlade, zbog istrage koja se vodi protiv njega, zbog sumnje da je primao mito i zloupotrbio ovlašćenja.

"Imajući u vidu da je za mene Kosovo iznad svega, dok se ne završi istraga ne želim da budem teret institucijama i zato ne želim biti član Vlade Kosova", rekao je Ljimaj i zatražio da zahtev o vladi "čistih ruku" važi za sve koji su pod istragom, bez selektivnog pristupa.

Ljimaj je nagovestio da među kandidatima za članove vlade još ima onih koji su pod istragom.

Krasnići, kome je ovo drugi mandat na mestu predsednika skupštine, izabran je glasovima poslanika stranaka koje će činiti buduću kosovsku vladu, među kojima je i osam poslanika Samostalne liberalne stranke i Srpske socijaldemokratske stranke KiM. Protiv izbora Krasnićija glasali su poslanici Jedinstvene srpske liste.

Izabrano je i pet potpredsednika skupštine. To su: Džavid Haljiti, Sabri Hamiti, Glauk Konjufca, Petar Miletić i Enis Kervan.

Pre izbora Krasnićija, poslanici, uključujući i 13 poslanika srpske zajednice, položili su zakletvu po kosovskom ustavu na konstitutivnoj sednici novog saziva skupštine.

Kosovska skupština će na današnjoj vanrednoj sednici, koju je zatražila vladajuća koalicija, raspravljati o kandidatima za premijera i predsednika Kosova. 

Prištinski mediji su prethodno javili da se opozicija protivila toj sednici i zapretila bojkotom.

Kandidat za predsednika Kosova ispred vladajuće koalicije je Bedžet Pacoli, lider Alijanse za novo Kosovo. Pokret "Samoopredeljenje" i Alijansa za budućnost Kosova najavili su da će, kao protivkandidata Pacoliju, predložiti Adema Demačija.

Kosovski parlament ima 120 poslanika, od kojih je 100 izabrano na izborima, a 20 mesta je zagarantovano Srbima i drugim nealbanskim zajednicama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jakup Krasnići ponovo predsednik skupštine

Izvor: Blic, 21.Feb.2011

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova Jakup Krasnići izabran je danas za predsednika novog saziva kosovske skupštine. ..Pre izbora Krasnićija poslanici su na konstituvnoj sednici novog saziva skupštine položili zakletvu po Ustavu Kosova...Zakletvu je položilo i 13 poslanika srpske zajednice...Krasnićiju...

Nastavak na Blic...

Konstituisana Skupština Kosova

Izvor: Deutsche Welle, 21.Feb.2011

U Prištini je konstituisan nov, četvrti po redu saziv Skupštine Kosova. Većinom glasova za predsednika Skupštine ponovo je izabran Jakup Krasnići iz Demokratske partije Kosova.

Nastavak na Deutsche Welle...

Tači i Pacoli još u statusu kandidata

Izvor: Danas, 21.Feb.2011

Novi saziv Skupštine Kosova, prvi posle samoproglašenja kosovske nezavisnosti 2008. i četvrti od uvođenja protektorata UN na KiM 1999, konstituisan je juče u Prištini. Kosovski poslanici juče nisu glasali o novoj vladi i predsedniku „republike“, iako je to bilo najavljeno u nedelju popodne,...

Nastavak na Danas...

Odložen izbor predsednika i vlade Kosova

Izvor: Politika, 21.Feb.2011

Jakup Krasnići ponovo predsednik kosovske skupštine..Priština – Generalni sekretar Demokratske partije Kosova Jakup Krasnići izabran je juče za predsednika novog saziva kosovske skupštine. Pre izbora Krasnićija poslanici su na konstitutivnoj sednici novog saziva skupštine položili zakletvu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.