Kraljica Elizabeta položila vence u Njujorku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljica Elizabeta položila vence u Njujorku

NJUJORK -

Britanska kraljica Elizabeta II posetila je Ujedinjene nacije, prvi put posle više od 50 godina, i odala počast žrtvama terorističkog napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Elizabeta je pozvala UN da pronađu međunarodna rešenja za globalne pretnje i nastave da promovišu mir, pravdu, prosperitet i dostojanstvo ljudi širom sveta.

Kraljica je, govoreći pred Generalnom skupštinom UN, ocenila da se svet znatno promenio otkad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je poslednji put bila u UN 1957. godine, prenele su agencije.

"UN su, tokom mog života, od uzvišene težnje postale prava sila koja se bori za zajedničku dobrobit", rekla je Elizabeta (84) diplomatama iz 192 zemlje članice te međunarodne organizacije.

Ona je podsetila na ciljeve i vrednosti UN - promovisanje mira, bezbednosti i pravde, borbu protiv gladi, siromaštva i bolesti i zaštitu prava i sloboda svih građana.

"UN su, za šest decenija, doprinele oblikovanju međunarodnog odgovora za globalne opasnosti", izjavila je kraljica i dodala: "Danas, izazov je da ostanu u ulozi predvodnika, ne gubeći iz vida očuvanje bezbednosti, obezbeđivanje prosperiteta i dostojanstva za sva ljudska bića."

Posle UN, Elizabeta je, zajedno sa svojim suprugom, princom Filipom, obišla mesto gde su se nalazile kule Svetskog trgovinskog centra, položila venac i odala počast žrtvama terorističkog napada 11. septembra 2001. godine i otvorila memorijalni centar u čast Britanaca poginulih u tom napadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.