Izvor: Blic, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo u strahu od pasa lutalica

Kraljevo u strahu od pasa lutalica

KRALJEVO - Prema podacima Zavoda za zaštitu zdravlja, psi lutalice su ove godine ujeli više od 250 građana Kraljeva, a samo u oktobru zabeležena su 24 slučaja. Dugogodišnji problem pasa lutalica na ulicama biće delimično rešen izgradnjom azila, koja će početi ovih dana kraj gradske deponije.

Investiciju od šest miliona dinara finansira opština. Četiri miliona namenjena su gradnji i opremanju prostorija, a dva miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kopanju groblja na kome će biti sahranjeni psi koji posle određenog vremena ne budu udomljeni. O azilu će brinuti JKP 'Čistoća'.

U Veterinarskom institutu u Kraljevu nije moglo da se sazna koliko se pasa vez kontrole šeta ulicama Kraljeva. Kažu da ovu vrstu informacija ne žele da daju, jer su pod pritiskom Udruženja za zaštitu životinja pre dve godine prestali sa njihovim uništavanjem. U Institutu navode da je 2003. bilo 1.100 registrovanih pasa lutalica, a pretpostavlja se da ih je sada tri-četiri puta više.

Jovanka Petrović, predsednik Udruženja za zaštitu životinja 'Argos', tvrdi da kraljevačkim ulicama luta oko 200 pasa i sumnja da je ove godine bilo toliko ujeda. Ona pozdravlja izgradnju azila. Po njenom mišljenju, kategorija ubijanja pasa ne sme da postoji i da se sterilizacijom rešava problem.

- U opštinskoj odluci stoji da se psi koje niko ne bude preuzeo u roku od tri dana, ubiju. Zašto onda investirati dva miliona u raku, kada ih je lakše pobiti na ulici, a po zakonu se ubijaju samo agresivni i bolesni psi. Iz 'Čistoće' imamo obećanje da je u pitanju trajan smeštaj za pse - nada se predsednica Udruženja uz napomenu da samo isprovocirani i gladni psi ujedaju.

Hladni rat između nadležnih za rešavanje ovog problema i boraca za zaštitu životinja u Kraljevu traje godinama. Na ulicama su prepoznatljivi oni koji svakodnevno hrane pse lutalice. Oni ujedeni imaju svoju priču prepunu straha od besnila i zaraznih bolesti. U Veterinarskom institutu navode da je nedavno kod jedne lisice i psa iz predgrađa ustanovljeno besnilo.

- Ranijih godina je godišnje između 750 i 850 pasa bilo ubijano putem mamaca, a od 850 do 950 su ubijali lovci. I tada broj ujeda nije padao ispod 160, a u poslednje dve godine uopšte nisu sprovođene ove mere, jer je uvoz strihnina zabranjen - kaže Jasminka Jovanović, šef Odseka komunalne i saobraćajne inspekcije i inspekcije za zaštitu životne sredine.

Po njenim rečima, ovi podaci govore o velikoj prisutnosti ovih životinja u gradu i dodaje da se moramo približiti evropskim standardima, dodajući da nije reč o mržnji prema psima, već je stanovništvo ugroženo.

- Šta su aktivisti iz Udruženja za zaštitu uradili da sačuvaju decu koju čopori pasa prate dok idu u škole i igraju se u parkovima i na igralištima - pita načelnica. D. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.