Kraljevo: Završen 8. Džezibar

Izvor: RTS, 18.Sep.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Završen 8. Džezibar

Džez ima dugu tradiciju u Kraljevu i brojne poštovaoce ove vrste muzike. Već 8 godina u gradu na Ibru se održava i internacionalni džez festival koji okuplja najbolje domaće i strane izvođače.
Završen je još jedan "Džezibar" u Kraljevu i opšti je utisak da je i ove godine opravdao očekivanja Kraljevčana koji vole ne samo džez već i bluz, rokenrol i srodne muzičke pravce.

Nastupilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je šest muzičkih sastava. Posebnu pažnju su privukli mlađi muzičari koji ne podležu strogim muzičkim pravcima ili stereotipima. 
"Ovaj put je dosta drugačija atmosfera i bendovi i muzika koja se pretežno dešava na festivalu", kaže  Vukašin Marković (Irie FM). "Ali drago nam je pošto mi negde u nekim elementima naše muzike koketiramo pomalo i sa džez i fjužn momentima."
Kada je o bluz i džez sceni reč, događa se da muzičari sa ovih prostora više nastupaju u inostranstvu nego pred domaćom publikom. To posebno važi za Uroša Perića (Mambo stars - Ray Charles tribute) koji je nastupio sa članovima Big benda RTS-a i rokera Nenada Zlatanovića.
"Znao sam da ima nekih festivala u Kragujevcu i drugim, tim bližim krajevima. Ali nisma za taj festival", naglašava Perić. "Mnogo mi je drago da ste me pozvali ove godine."
"Uvek je lepo doći", kaže Nenad Zlatanović (Texas flood), "i kad je neka ovakva prilika i kad je uvek lepo širiti tu muziku po svim delovima naše lepe zemlje." 
"Džezibar" organizuje Kulturni centar Ribnica uz pomoć resornog ministarstva. Elizabeta Todorović, direktorka Kulturnog centra Ribnica, kaže da je ovaj festival veoma važan za Kraljevo:
"Ono što je jako važno i jako bitno, ne samo za poslenike iz Kulturnog centra Ribnica već i za grad jeste činjenica da se ovaj festival sve bolje i bolje pozicionira na džez mapi Srbije."
Festival se održava na trgu ispred Narodnog muzeja koji je po ukusu i publike i muzičara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.