Kraljevčanin na listi Uneska

Izvor: RTS, 11.Sep.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevčanin na listi Uneska

Jedan od načina da se sačuvaju stari zanati je da se stave na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine. Na toj listi već se nalaze studenički klesari i filigrandžije iz stare kraljevačke čaršije. Na redu je i jedini knjigovezac u Kraljevu, majstor Miroslav Plazinić koji radi sa mašinama iz 19. veka.

Zahvaljujući majstoru Miroslavu Plaziniću, jedinom knjigovescu u Kraljevu, ovaj stari zanat uskoro će biti dodat na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Majstor Miroslav ispunjava sve uslove za to, jer ima svoju radionicu i sina koji će nastaviti zanat. Zahvaljujući poslenicima kulture iz Kraljeva, na listi Uneska već su uvršteni klesari iz okoline manastira Studenica i filigrandžije iz stare kraljevačke čaršije.

U radionici majstora Plazinića postoje samo dve mašine. Obe su iz 19. veka i služe za precizno sečenja kartona i hartije. Na njima rade već tri generacije kraljevačkih knjigovazaca. Ručna izrada luksuznih korica i poveza osnov je ovog zanata koji opstaje, jer se takvi proizvodi još cene i traže.

"Zanat ne mogu da zamene mašine. Najlepše je kada uzmete stvar u svoje ruke pa sve odradite svojim prstima", kaže Miroslav.

Za koričenje knjiga ili jevanđelja ne koristi se često drago kamenje, biseri i slonovača  kao u srednjem veku, međutim, majstor Miroslav i njegov sin Mladen znaju da naprave i takve luksuzne predmete za potrebe manastira i muzeja.

Materijali koji se danas koriste u knjigovezačkom zanatu nisu jeftini, jer su retki i nabavljaju se u inostranstvu. Mladen Plazinić kaže da od materijala koriste lepenke iz Holandije.

"Platno je iz Finske, a koristimo i neke papire koji su iz Italije", kaže Plazinić. "U ovoj radionici uvek se vodilo računa da materijali budu kvalitetni."

U Kraljevu je sačuvan deo starog zanatskog jezgra. Većina starih zanatlija ima naslednike, zanatske radnje i dućane.

Marina Cvetić, istoričarka umetnosti, kaže da su zaštitili filigran i studeničke kamenoresce:

"Sada je na redu ovaj fini zanat knjigovezački koji je poznavao i kralj Aleksandar. Nastavićemo priču sa preostalim kraljevačkim zanatlijama i zanatima koji imaju održivi razvoj."

Pored majstorskih diploma, stare zanatske radnje u Kraljevu krasiće, veruju u Narodnom muzeju i Zavodu za zaštitu kulture, i certifikati sa znakom Uneska. To će značiti da su predmeti i rukotvorine u toj radnji autentični i u skladu sa kulturnim nasleđem.

  

  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.