Kraljevački aviomodelari

Izvor: RTS, 21.Mar.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevački aviomodelari

U Šumarskoj školi, jedinoj te vrste u zemlji, odnedavno učenici smera obrada drveta, rade u sekciji aviomodelarstva. Za njih je novo iskustvo, i mogućnost da naučeno na času primene i radionicama.
Obrada drveta, za sve učenike koji upišu taj smer u Šumarskoj školi, jedan je od načina da iskažu svoju kreativnost. Do sada su pravili razne modele od drveta, pre svega delove nameštaja, kućice za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ptice. Ali aviomodelarstvo je za sve novina.

Vuk Tomović kaže da mu se ovo svidelo: "Nisam video nikada do sada nikakve delove aviona, dopalo mi se što imamo priliku da učestvujemo ovako u ovom radu".
Aleksandar Veljović kaže da mu je sve što je do sada radio već poznato zbog toga što mu se otac bavi stolarstvom: "Još dok sam bio manji ja sam bio zainteresovan za rad sa drvetom i odlučio sam da ovo upišem. Sve što napravim to može da se čuva ili ima neku vrednost".
"Oduvek sam volela avione i baš sam oduševljena što ovde mogu sa drugarima da pravim makete i što mogu da lete", kaže Sofija Šakotić.
Uz pomoć nastavnika mere, seku i dalje obrađuju drvo, a potom od delova sklapaju modele aviona.
Petar Vučetić, nastavnik stručnih predmeta na smeru obrada drveta kaže da su đaci puni entuzijazma i želje da stvore neki proizvod koji će imati upotrebnu funkciju.
Veliku podršku imaju iz kraljevačkog aero kluba. Svoje iskustvo maketara, ali i pilota i instruktora letenja, đacima prenosi Slobodan Đurović.
"Želeo sam da tu lepotu ovog hobija podelim sa mladim naraštajima", kaže ovaj pilot, i dodaje da mu je veća satisfakcija kada vidim da ti momci ovladaju tehnikom izrade modela, i da se nada da će da se uključe u aero klub, i da neki od njih postanu i piloti ili nešto drugo u avijaciji.
Sekcija aviomodelarstva, u kojoj učenici odnedavno pored ostalog prave modele aviona, jedan od podsticaja za ulazak u svet kreativne obrade drveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.