Kraljevačka prestrojavanja

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevačka prestrojavanja

Kraljevo – U protekloj deceniji, u Kraljevu su smenjivani ili su bili primorani na ostavke predsednici opštine, bilo je blokade rada i raspuštanja Skupštine opštine, uvođenja privremenih mera, vanrednih izbora... Međutim, izgleda da će ovaj sastav Skupštine opstati i duže od četiri godine, budući da je proistekao iz vanrednih izbora, održanih pre redovnih lokalnih u ostalim gradovima Srbije. Zanimljivo je kako se tokom ove četiri godine kraljevačka SO "demokratski" preobražavala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako su podrivani i podupirani temelji vlasti i kako se "kalila" oštrica opozicije, a da je i danas vladajuća koalicija od pet stranaka – DSS, G17, SPO, DHSS i Nova Srbija, sa 39 od ukupno 70 odbornika.

Najpre je smenjeni predsednik opštine Radoslav Jović (SPO) "odveo" tri od 12 odbornika u drugi tabor, ali su ostali uz vladajuću Novu Srbiju. Potom je jedan odbornik DSS-a napustio taj odbornički klub i sada deluje "samostalno", najčešće podržavajući vlast. Tako se i održava većina od 39 odbornika. No, to potpomaže i opozicija, ne samo "šurovanjem" sa vlašću, već i zbog previranja u njenim redovima. Istina, iako nije bilo većih promena u sastavu DS-a i SPS-a, radikali su, od najbrojnijeg odborničkog kluba, praktično nestali iz Skupštine.

Najpre je, zbog smene njihovog lokalnog lidera Miljka Četrovića i, kako smatraju, na to mesto nedemokratskog imenovanja Vesne Nikolić-Vukajlović, većina u odborničkom klubu radikala, njih devet od ukupno 13, osnovala samostalni klub, pod nazivom "Slobodni radikali". Onda su se, nedavno, podelila i preostala četiri radikala, tako što su se još dvojica javno oglasila da sa strankom "više nemaju ništa". Tako da se radikalski uticaj u ovoj lokalnoj skupštini sveo na "dva slova".

No, samostalno delovanje "Slobodnih radikala" trajalo je do pre nekoliko dana. Onda je lider DSS-a Ljubiša Jovašević napustio stranku i osnovao "Pokret za Kraljevo", a prišli su mu, sa svojim mandatima, "Slobodni radikali". I ko još – niko za sada ne zna. Zato je mnoge iznenadio javni poziv novog pokreta, kako je naglašeno, "kao najjače odborničke grupe u SO" – predstavnicima drugih stranaka "da otpočnu razgovor o redefinisanju odnosa u Skupštini i javnim preduzećima i ustanovama". Predstavnici stranaka u vlasti, kao i predsednik SO Dejan Milović, taj poziv ignorišu i tvrde da se koalicioni sporazum vladajućih i dalje poštuje i da nema tajne saradnje sa "Pokretom".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.