Kralj Čarls se obratio u Bundestagu: Ceo govor održao na nemačkom

Izvor: B92, 30.Mar.2023, 18:59

Kralj Čarls se obratio u Bundestagu: Ceo govor održao na nemačkom

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu i skoro ceo taj istorijski govor održao je na nemačkom.

Bilo je odobravanja poslanika klimanjem glavom i nekoliko aplauza dok je kralj Čarls govorio o prijateljstvu između dve nacije, preneo je "Meil onlajn".

On je, takođe, dirljivo govorio o kraljičinoj ljubavi prema Nemačkoj i kako je bio dirnut odavanjem počasti nemačkog naroda nakon što je ona preminula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošlog septembra. "Ovo prijateljstvo je toliko značilo mojoj voljenoj majci, kraljici", dodao je on.

Britanski kralj je pohvalio Nemačku što se zauzela za Ukrajinu nakon ruskog napada, rekavši da on ugrožava bezbednost Evrope, ali da je ohrabren jedinstvom koje su pokazale Britanija, Nemačka i druge nacije.

Bilo je i ovacija dok je govorio o sposobnosti nacija da se smeju jedni sa drugima i jedni drugima i njihovoj zajedničkoj ljubavi prema sportu, književnosti i muzici, pominjući Bitlse i Kraftverk. Drugog dana njegove istorijske posete, britanskog monarha je srdačno pozdravio nemački kancelar Olaf Šolc kada je stigao u zgradu saveznog kancelara. On i kraljica supruga Kamila sreli su se potom na gradskoj pijaci Vitenbergplac. Kralj Čarls je poneo kući malo nemačkog sira, a njegova supruga Kamila jela je mlečne delikatese i med tokom susreta sa velikim brojem ljudi.

Britanski monarh se smešio trgovcima, koji su želeli da kraljevski par proba njihove kobasice, sir, med i sveže voće i povrće. Državna poseta kralja i kraljice supruge Nemačkoj počela je u sredu svečanim dočekom kod berlinske Brandenburške kapije. Kralj Čarls je trebalo početkom sedmice da bude u Francuskoj, međutim, poseta je otkazana zbog protesta zbog penzione reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.