Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajišnik sam pred žalbenim većem

Hag -- Momčilo Krajišnik braniće se sam u žalbenom postupku pred Haškim tribunalom, pošto mu je to odobrilo apelaciono veće suda.

Tribunal je bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske u prvostepenom postupku, u februaru prošle godine, osudio na 27 godina zatvora, proglasivši ga krivim za progon na rasnoj i političkoj osnovi deportacije, prisilno premeštanje i ubistva bosanskih Muslimana i Hrvata 1992. godine.

Krajišnik je najavio da će na presudu uložiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žalbu, ali je zatražio da se u žalbenom postupku brani sam. Prethodno je želeo da za branioca angažuje poznatog američkog advokata i profesora Alana Deršovica, ali je Deršovic postavio zahteve koje Tribunal nije mogao da ispuni.

Sud je zatim za branioca Krajišniku postavio britanskog advokata Kolina Nikolsa, ali je Krajišnik odbio da ga prihvati, tražeći da mu bude dozvoljeno da se u žalbenom postupku brani sam.

Žalbeno veće Tribunala taj je zahtev usvojilo i odobrilu Krajišniku da sam podnese žalbu na prvostepenu presudu i zastupa se u raspravi o toj žalbi.

Istovremeno, veće je naložilo da u postupku bude imenovan "prijatelj suda" (amicus curiae) koji će nezavisno delovati u Krajišnikovu korist. Taj položaj sudije su ponudile advokatu Nikolsu.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine, kada su ga na Palama uhapsile međunarodne snage.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.