Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajišnik: Političke stranke u RS da zakopaju ratne sjekire

ISTOČNO SARAJEVO - Na Svečanom saboru Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", koji je održan danas na Јahorini, usvojena je Deklaracija o očuvanju Srpske, te upućena poruka svim političkim strankama u Republici da se saglase o vitalnim nacionalnim interesima.

Predsjednik Asocijacije Momčilo Krajišnik rekao je da se ova organizacija zalaže za mir i očuvanje Republike Srpske, što je i glavna poruka današnjeg skupa, koji je održan povodom 25 godina od održavanja prve >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Skupštine srpskog naroda u BiH.

Krajišnik je naglasio da Deklaracija predstavlja i svojevrsnu poruku koja se odnosi aktuelne događaje u Republici Srpskoj, posebno kada je riječ o Danu Republike i ulozi visokog predstvanika.

"U Deklaraciji naglašavamo da bi političke stranke u Republici Srpskoj trebalo da se ujediniti, zakopaju ratne sjekire i počnu zajedno raditi s ciljem ostvarenja nacionalnog interesa", rekao je Krajišnik i dodao da se nada da će tako i biti urađeno.

Krajišnik je napomenuo da bilo kakvi raskoli međunacionalni ili unutar jednog naroda nisu dobrodošli i da škode svima.

"Političke stranke trebalo bi da se takmiče u ekonomskom programu, te u programu kako da bude bolje", rekao je Krajišnik i dodao da članovi ove asocijacije ne šalju poruku samo aktuelnim političarima, već i budućim generacijama, jer im je stalo da mladi ostaju na ovim prostorima.

Krajišnik je rekao da je problematizovanje Dana Republike štetno ne samo za Republiku Srpsku, već i za drugi narod i da to udaljava srpski narod od BiH, što nije dobro.

"Više treba raditi na približavanju, a ne na raskolu", naglasio je Krajišnik.

On kaže da je stav Asocijacije da je Republika Srpska trajna kategorija i da svi koji pokušavaju da je ukinu "rade loše posao", dodajući da se u BiH ništa ne može desiti bez saglasnosti tri naroda i to bi trebalo da bude orjentir svima.

"Nije dobro kada se ne navija za svoju zemlju u kojoj živite, a ne možete imati pozitivan odnos ako vam u njoj nije lijepo. Svima nam može biti lijepo u BiH", poručio je Krajišnik.

Potpredsjednik Koordinacionog odbora Asocijacije Slobodan Bijelić rekao je da su sa Јahorine odlazile miroljubive i upozoravajuće poruke u svijet i prema međunarodnoj zajednici, koja je neprekidno akter na "nesrećnom parčetu Evrope koji se još uvijek zove BiH".

"Danas obilježavamo 25 godina našeg prvog iskoraka i upozorenja BiH i ostalim takozvanim partnertima u ondašnjoj BiH. Danas smo uputili međunarodnoj zajednici i našim partnerima u BiH i drugim političkim faktorima u Republici Srpskoj jedan dokument od onih koji smatraju da imaju dovoljno znanja, iskustva, mudrosti i savjesti da bi mogli upozoriti na ono što se potencijalno može događati u dejtonskoj BiH", rekao je Bijelić.

On je naglasio da je to suština njihovog nastojanja, uz želju da se ne zaboravi ni ono što je učinjeno prije 25 godina, kao ni brojni akteri jednog istorijskog iskoraka Srba u BiH.

Bijelić je ocijeno da su izjave o ukidanju Republike Srpske veoma neozbiljne, navodeći da međunarodne okolnosti danas "nisu jednake onom `klintonizmu` koji je postojao 1995. godine".

"Dejtonski sporazum je spona spoljne politike /bivšeg američkog predsjednika/ Bila Klintona. Veoma je neozbiljno govoriti o njegovoj promjeni sa unutrašnjeg plana ili mikro regiona, odnosno iz susjednih zemalja koje su obavezne da čuvaju i garantuju Dejtonski sporazum i ovakvu BiH", rekao je Bijelić.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao da je danas prisustvovao Svečanom saboru Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" kako bi pozdravio ljude koji su donosili istorijske odluke, koje su imale veliki značaj za stvaranje Republike Srpske.

"Ne treba zaboraviti da je sve krenulo 1991. godine na Petrovdan kada je osnovan SDS. Republika Srpska stvorena, stasavala i sazrijevala u izuzetno teškim i složenim okolnostima", rekao je Govedarica.

Podsjetivši da je Republika Srpska u Dejtonu dobila svoj status u BiH, Govedarica je rekao da je današnja Deklaracija o očuvanju Srpske satkana na dejtonskim tekovinama.

"Naše je pravo da čuvamo Republiku Srpsku koja unutra mora da bude na stabilnim nogama, a, sa druge strane, naš je zadatak da čuvamo i njene spoljne granice. Moramo da imamo na umu stabilnost BiH, Republike Srpske i FBiH, isto tako i stabilnost regiona i da živimo u miru", rekao je Govedarica.

Na Svečanom saboru Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" dodijeljena su priznanja "Oktobarska spomenica 1991", dok je Skupštini grada Banjaluka upućena inicijativa da u tom gradu bude postavljena bista Nikoli Koljeviću, jednom od najznačajnijih stvaralaca Srpske.

Saboru su prisustvovali članovi Asocijacije, intelektualci i mnogi koji su zaslužni za stvaranje Republike Srpske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.