Krajem jula sezona virusa Z. Nila

Izvor: B92, 09.Jul.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krajem jula sezona virusa Z. Nila"

Beograd -- U Srbiji nije zvanično potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom zapadnog Nila, ali kod 13 pacijenata postoji sumnja, izjavio direktor Batuta Dragan Ilić.

On je dodao da se glavna sezona tog virusa očekuje krajem jula i početkom avgusta.

"To su slučajevi koji imaju simptome infekcije i kod svih njih su u serumu potvrdjena antitela, ali da bi se slučaj potvrdio neophodno je da se i u likvoru nadju antitela. Do sada nije potvrdjen nijedan slučaj sa antitelima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u likvoru", rekao je Ilić Tanjugu.

On objašnjava da se od 13 sumnjivih slučajeva, za šest pacijenata može reći da su verovatno zaraženi, jer imaju izraženu kliničku sliku koja ukazuje na moguću infekciju virusom zapadnog Nila.

Zavod za biocide i veterinarske službe, kako objašnja, na celoj teritoriji Srbije rade stalni monitoring i do sada medju pticama, konjima i komarcima nije registrovan virus zapadnog Nila.

"To što govorimo da još uvek nije krenula infekcija ne znači da nema infekcije uopšte. Znamo da u 80 odsto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a samo mali broj zahteva tretman na infektivnim klinikama", objašnjava direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batuta.

On dodaje da je u istom periodu prošle godine bilo potvrdjenih slučajeve groznice zapadnog Nila i mnogo više pacijenata na infektivnim klinikama.

Sagovornik Tanjuga očekuje da će se glavna sezona virusa "desiti krajem jula i tokom avgusta meseca" i dodaje da je zbog toga važno da se tretiranje komaraca obavlja u svim sredinama. što je zadatak lokalnih samouprava.

Ilić je ukazao da lokalne samouprave nisu spremno dočekale ovu sezonu, iako su im Batut i ministarstvo zdravlja uputili krajem prošle godine dva puta apel da planiraju sredstva u budžetu za tu namenu.

"Mali broj opština je to uradio i oni koji su to uradili nisu izdvojili dovoljno sredstava i sada se suočavaju sa problemima", rekao je Ilić.

Prošle godine u Srbiji su registrovana 303 obolela od groznice zapadnog Nila, a umrlo je 35 pacijenata.

Medju obolelima najviše je bilo pacijenata starijih od 65 godina, što ukazuje da je ova kategorija stanovništva izložena posebnom riziku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.