Kraj za Bolsonara: Sud doneo odluku, pokušaće da izbegne zatvor, ali...

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 19:59

Kraj za Bolsonara: Sud doneo odluku, pokušaće da izbegne zatvor, ali...

Sud je kaznio Žaira Bolsonara, brazislokog desničarskog lidera zbog nastojanja da se poništi prošlogodišnji izborni rezultat.

Bivšem brazilskom predsedniku Žaru Bolosonaru zabranjeno je osam godina da se kandiduje za reizbor zbog ponašanja na prošlogodišnjim izborima.

Četiri od sedam sudija najvišeg izbornog suda u zemlji složili su se da je desničarski lider zloupotrebio svoj autoritet koristeći vladine komunikacione kanale da promoviše svoju kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i podriva poverenje javnosti u glasanje.

Bivši predsednik, koji je izgubio od levičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve, optužen je da je pokušao da poništi izborni rezultat u kampanji koja je kulminirala invazijom hiljada njegovih pristalica na vladine zgrade u Braziliji 8. januara.

Bolsonaro je negirao optužbe. "

Nisam napao sistem glasanja; Samo sam pokazao njegove moguće mane”, rekao je u petak pre presude.

Ovaj 68-godišnjak, saveznik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa tokom njegovog mandata, ima mogućnost žalbe Vrhovnom sudu. Analitičari su ukazali da bi njegova politička karijera na najvišem nivou mogla biti završena.

"Ova odluka će ukinuti Bolsonarove šanse da ponovo bude predsednik, i on to zna", rekao je Karlos Melo, profesor političkih nauka na Univerzitetu Insper u Sao Paulu, i dodao:

"Nakon ovoga, pokušaće da izbegne zatvor, izabrati neke od svojih saveznika da zadrže svoj politički kapital, ali je malo verovatno da će se ikada vratiti na mesto predsednika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.