Kraj sukoba? Saopštili su: Dobili smo odgovor

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 10:09

Kraj sukoba? Saopštili su: Dobili smo odgovor

Egipatski zvaničnici saopštili su da su dobili odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Kako su naveli, oni će razgovarati o svim detaljima predloženog okvira sa zainteresovanim stranama da se postigne konačni dogovor što je pre moguće.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da je Hamasa u odgovoru pokazao fleksibilnost, tražeći konkretan vremenski okvir za prekid vatre nakon muslimanskog Ramazanskog bajrama početkom aprila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Egipat će nastaviti da ulaže sve napore da bi se što pre postigao sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze", rekao je šef egipatske državne informativne službe Dia Rašvan.

Palestinski Hamas saopštio je da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre".

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu palestinske grupe ističe se da je ta grupa predlog prihvatila "u pozitivnom duhu", da bi se "obezbedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmenili zarobljenici", prenosi Al Džazira.

"Time bi se završila agresija na naš narod, osigurala bi se pomoć, skloništa i rekonstrukcija, ukinula opsada Pojasa Gaze i postigla razmena zarobljenika", dodaje se.

Hamas je poručio i da ceni ulogu Egipta i Katara, kao i "svih zemalja koje žele da zaustave brutalnu izraelsku agresiju na palestinski narod".

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije da SAD razmatraju odgovor Hamasa i da će razgovarati na tu temu sa izraelskim zvaničnicima kada sutra bude posetio Izrael.

Katarski premijer Abdulrahman al-Tani rekao je danas da je Hamasova reakcija na najnoviji međunarodni plan o oslobađanju talaca i primirju u Pojasu Gaze bila "generalno pozitivna", dodajući da je optimista.

U izradi predloga učestvovali su Katar, Egipat, SAD i Izrael, čiji su se predstavnici sastali u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.