Kraj procesa vukovarskoj trojci

Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj procesa "vukovarskoj trojci"

Hag -- Završne reči na suđenju "vukovarskoj trojci" i izlazak Šešelja pred sudiju najvažniji događaji ove nedelje u Haškom tribunalu.

Narednih dana biće, pored ostalih, nastavljena suđenja jednom od zapovednika OVK Ramušu Haradinaju i bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima za zločine na Kosovu.

Od srede 14. marta, do petka 16. marta, sudsko veće Kevina Parkera saslušaće završne argumente tužilaca i branilaca u procesu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oficira JNA Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

Oni su optuženi za streljanje oko 250 hrvatskih zarobljenika, izvedenih iz Vukovarske bolnice, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. Suđenje je počelo 11. oktobra 2005, a dokazni postupak okončan je krajem prošle godine.

U utorak, 13. marta, pred sudiju će, prvi put posle prošlogodišnjeg štrajka glađu, biti izveden Vojislav Šešelj, optužen za zločine nad hrvatskim i muslimanskim civilima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. Novi pretpretresni sudija Žan-Klod Antoneti, iz Francuske, razmotriće sa stranama stanje u postupku.

Lider Srpske radikalne stranke je od 11. novembra do 8. decembra prošle godine štrajkovao glađu. Poslednji put se u sudnici pojavio 8. novembra. Sudsko veće predsedavajućeg Alfonsa Orija otvorilo je 27. novembra prošle godine suđenje Šešelju, a tužioci su održali uvodnu reč. Usvajajući žalbu Šešelja, apelaciono veće Tribunala je kasnije naložilo da proces počne ponovo. Novi početak suđenja još nije zakazan.

U nastavku suđenja šestorici bivših zvaničnika Srbije i Jugoslavije, optuženima za zločine nad kosovskim Albancima, sledeće sedmice svedočiće potpukovnik Lakić Đorović, koji je tokom sukoba na Kosovu 1999. bio vojni tužilac u Prištini. Prema najavi tužilaca, Đorović će posvedočiti da je bio sprečavan da sprovodi istrage o ubistvima i pljačkanju kosovskih Albanaca.

Na suđenju Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine nad srpskim, romskim i albanskim civilima u Metohiji 1998, sudije će sutra saslušati iskaz svedokinje optužbe S58, Romkinje čiju su porodicu u okolini sela Junik maltretirali pripadnici OVK.

U sudnicama Haškog tribunala, sledeće nedelje odvijaće se i procesi protiv bivšeg generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića, optuženog za granatiranje Sarajeva, i proces protiv sedam oficira VRS kojima se na teret stavlja genocid u Srebrenici.

Biće nastavljeno i suđenje šestorici lidera bosanskih Hrvata, optuženih za zločine nad muslimanima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.