Izvor: B92, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj odbrane vukovarske trojke'

Hag -- Na suđenju vukovarskoj trojki' pred Haškim tribunalom danas je završen dokazni postupak odbrane optuženih.

Poslednji svedok koji je dao iskaz bio je vojni ekspert odbrane drugooptuženog Veselina Šljivančanina, penzionisani pukovnik bivše JNA Petar Vuga. Vuga je svedočio o komandnoj i organizacionoj strukturi JNA i njene Gardijske motorizovane brigade u vreme ofanzive na Vukovar, na jesen 1991. godine.

Prema odluci sudskog veća, zastupnici odbrane sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će početi dodatno ispitivanje zaštićenog svedoka optužbe P-002.

Veće predsedavajućeg Kevina Parkera zakazalo je završne reči optužbe i odbrane za 28. februar i 1. mart sledeće godine. Sudije će, prethodno, u januaru saslušati dodatne argumente tužilaca i branilaca.

Bivši komandant Gardijske motorizovane brigade JNA Mile Mrkšić, načelnik za bezbednost brigade Veselin Šljivančanin i komandir jedne od četa Miroslav Radić optuženi su za streljanje više od 250 hrvatskih zarobljenika, izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine.

Kao neposredni počinioci tog zločina, pred Okružnim sudom u Beogradu optuženi su vođe i pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i dobrovoljačkog odreda Srpske radikalne stranke "Leva supoderica".

Sva trojica su pre početka suđenja izjavili da nisu krivi. Suđenje je počelo 11. oktobra prošle godine.

Prvooptuženi Mrkšić se dobrovoljno predao Tribunalu u proleće 2002. godine. Šljivančanina su uhapsile i sudu izručile vlasti Srbije u leto 2003. godine. U proleće iste godine sudu se predao i trećeoptuženi Radić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.