Kraj novembra nosi puno izazova za odnose u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2017, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj novembra nosi puno izazova za odnose u BiH

Kraj novembra će biti sa puno izazova za odnose u BiH, jer se 22. ovog meseca očekuje presuda Ratku Mladići, a šest dana nakon toga i šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne, ocenio je danas član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

"U BiH postoji jako puno otvorenih pitanja, posebno u odnosu Bošnjaka i Hrvata i presuda Jadranku Prliću i ostalima će, kakva god bude, proizvesti ogromne tenzije i dalje produbljavanje te krize", rekao je Ivanić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Fenu.

Kada je u pitanju RS i presuda Mladiću, podsetio je na dosadašnju praksu Haškog suda te ocenio da će i ta presuda proizvesti dalje tenzije.

"Praksa Haškog suda je takva da s lakoćom osuđuju Srbe, a vrlo teško nekoga drugog. To je praksa koja traje godinama i zbog toga po meni taj sud nije uradio ono što je trebalo da ostavi iza sebe, mirniju političku situaciju", rekao je Ivanić.

Dodao je da ostaje da se vidi kakva će biti situacija nakon te presude, koja će, osim tenzija, izazvati, kako je naveo, i puno emocija.

Ivanić je danas u ime PDP-a, čiji je počasni predsednik, prisustvovao prezentaciji "Programa obnove RS-a", kojim je obuhvaćena i oblast boračko-invalidske zaštite, ukazujući, između ostalog, da je invalidima i vojnim invalidima u FBiH dato besplato korištene autoputeva, dok u RS-u plaćaju putarinu.

"Pisao sam institucijama RS da se promeni zakon, ali na to niko nije reagirao, iako se radi o maloj stvari, kojom bi se ipak pokazao moralni odnos prema toj kategoriji stanovništva", ukazao je Ivanić.

Komentarišući mogući ishod presude Mladiću, predsednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić je rekao da su očekivanja jedno, a da je poznata "praksa Haškog suda".

Najavio je da će prisustvovati izricanju presude Mladiću i napomenuo da ona neće biti konačna.

Bivši komandant Vojske RS-a Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je on krajem maja 2011., posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Haški tribunal će, 29. novembra, izreći i pravosnažnu presudu šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne.

Prema presudi, krivi su za kampanju progona muslimana iz osam opština u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proleća 1993. do proleća 1994. godine, koja je uključivala ubistva, silovanja, deportacije, nečovečno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i verskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.