Kraj maratonske sednice, izglasana Vlada

Izvor: Mondo, 11.Avg.2016, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj maratonske sednice, izglasana Vlada

Sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o izboru nove vlade, osme od 2000. godine, završena je danas nešto pre 17 sati. Vlada izglasana. Ministri položili zakletvu.

Foto: Tanjug, Zoran Žestić

19.05 - Ministri nove Vlade Srbije položili zakletvu.

17. 45 - Srbija je danas dobila novu vladu na čijem čelu je premijer Aleksandar Vučić. Za novu Vladu Srbije glasalo je 163 poslanika, a protiv 62.

17.30 - Završeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << glasanje o izboru nove Vlade Srbije mandatara Aleksandra Vučića. U toku je prebrojavanje glasova. Rezultati će biti saopšteni oko 17.40, rekla je predsednica Skupštine.

17. 11 - U toku je glasanje. Poslanici se javno izjašnjavaju nakon prozivke, jedan po jedan, da li su za, protiv ili suzdržani.

17.02 -  Mandatar Aleksandar Vučić obećao je na kraju rasprave građanima da će valda raditi marljivo, pošteno,odgovorno i u interesu građana. On je kazao da će vlada ujutru u 06.30 imati prvu sednicu.

16.55 - Skupština Srbije odlučivaće o izboru Vlade u celini, javno, prozivkom. Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

16.50 - Skupština Srbije završila je raspravu o ekspozeu mandatara Vučića. Sledi glasanje. Predsednica Skupštine zahvalila je mandataru Vučiću što je tri dana proveo u parlamentu u kojoj se raspravljalo o budućem radu nove Vlade Srbije.

16.30 - Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović poručio je lideru Dosta je bilo Saši Raduloviću da treba da ga je sramota što zloupotrebljava hendikep svoje stranačke koleginice Ljupke Mihajlovski.

Mihajlovski je tokom skupštinske rasprave rekla da se obraća iz "magareće klupe" jer nisu obezbeđeni uslovi za osobe sa invaliditetom u parlamentu. "Obraćam se iz magareće klupe, što je simbol gde se nalaze osobe sa invalidtetom i njihove porodice", rekla je ona i dodala da je zabrinuta što će ministar rada ponovo biti Aleksandar Vulin izražavjući nezadovoljstvo njegovim dosadašnjim radom.

16.20 - Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sazvala je prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine za petak, 12. avgust na predlog narodnih poslanika, sa četiri tačke dnevnog reda.

16.00 - Poslanik SNS, profesor Ljubiša Stojmirović, odbacio je navode radikala da je predsednik Tomislav Nikolić kupio diplomu. Tokom skupštinske rasprave o izboru vlade, Stojmirović je rekao da je Nikolićeva diploma regularna i da je Nikolić kod njega polagao ispit, kao što to činili i mnogi drugi, među kojima i pojedini minisitri.

15.55 - Ministri će položiti zakletvu u 19 sati.

15.40 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće danas svečanoj ceremoniji polaganja zakletve predsednika i članova Vlade Srbije u Domu Narodne skupštine, saopšteno je iz kabineta predsednika.

14.30 - Mandatar Aleksandar Vučić je rekao da u ekspozeu nema reči o "Južnom toku". On je citirao , Vladimira Putina da je "Južni tok" mrtav.  Opširnije o snabdevanju gasa čitajte ovde.

13.41 - Poslanica LDP Nataša Mićić je rekla da su pojedini segmenti dugonajavljivanog ekspozea prihvatljivi za partiju čiji je predstavnik u skupštini.

"Ipak, ono u čemu se razlikujemo je to što je nama, liberalima, prioritet, pre svega, sloboda - sloboda institucija i pravna država. Takođe, u različitom kontekstu tumačimo Evropsku uniju i segment ljudskih prava", precizirala je Mićićeva.Burno u Skupštin

13.27 Lider Nove stranke Zoran Živković zatražio je repliku, jer ga je mandatar Vučić pomenuo kao "nekoga ko mu je poručio da je psihički bolestan".

"25. jula ove godine sam podneo predlog da svaki član Vlade dostavi lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti.  To je jedan dobar običaj, koji je postojao i ranije. A to što mandatar nije dobro čuo ili su mu njegovi loši savetnici, ne Toni Bler, već ovi odavde preneli pogrešnu informaciju, to nije moj problem. Citiranjem Zorana Đinđića niko neće moći da postane Zoran Đinđić. Niti će time što neko govori kako jedino on može najbolje raditi, zaista tako i raditi. Zato ja predlažem lekarske preglede", obrazložio je Živković.

13.09 - Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da deo opozicije iznosi najbrutalnije uvrede na račun skupštine i vlade, te da će se to nastaviti sve dok se ponovo "ne dočepaju prilike da nastave pljačku države".

Vučić je u skupštinskoj raspravi rekao da je Dragan Maršićanin (DS S) saopštio da je mandatar u skupštinu i vladu uveo ergelu konja, a da je Zoran Živković (Nova stranka) za njega rekao da je mentalno bolestan i da ne bi mogao da prođe takvu vrstu pregleda.

"Danas smo slušali i druge uvrede o diktaturi, što je samo po sebi kontradikcija, jer optužbe o tome slušate u parlamentu. Jedino čime se bave su najbrutalnije uvrede na račun skupštine i vlade", rekao je Vučić.

On je naveo da je to ozibljan pritisak koji će se nastaviti u narednim danima, sve dok se "ne dočepaju prilike da ponovo pljačaku državu".

"Kao što su pljačkali Državnu lutriju Srbije, koju uzimam samo kao paradigmu", rekao je Vučić.

Maršićanin je ranije danas na društvenoj mreži Tviter napisao da je "Kaligula u Senat uveo jednog konja, Vučić u Skupštinu i Vladu čitavu ergelu".

12.55 - Reč je dobila poslanica SRS Vjerica Radeta, koja je istakla da je, prema njenom mišljenju, mandatarov ekspoze "opširni literarni rad, dobar gramatički i stilski, ali sa promašenom temom".

"Šta je sa FAP-om, sa obećanjem da ćemo praviti delove za "boing" i "erbas", šta je sa fabrikom čipova i Emiratima, sa ugovorom sa "Tenisom", koji je bio najavljen za jun, i da li je možda to uzrok povećanja cena svinjskog i pilećeg mesa? Od tog lepog života u Srbiji, nažalost, nema mnogo toga tačnog. Ono što mandatar govori je prilično daleko od realnog. Jednako je opasno i ako mandatar ne zna šta su stvarni problemi u državi, ali i ako zna, a pravi se da ne zna", upozorila je Radeta i za kraj poručila da "Srbija treba da se okrene Rusiji, kao jedinom iskrenom prijatelju srpskog naroda".

12.47-  Poslanici Pokreta Dosta je bilo napustili su i dans sednicu.

12.30 - Imali smo problema sa dve strane i dve domaće banke, ali danas imamo zaista stabilan bankarski sistem, rekao je Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

12.20 - Mandatar Vučić zatražio je reč, kako bi prvo odgovorio poslaniku ZZS Dušanu Petroviću, podsetivši ga da je i sam svojevremeno bio ministar poljoprivrede, pa nije ispravio ono za šta danas optužuje Vladu Srbije.

"Govorili ste o bio-masi, a ja ne mogu a da se ne setim kako mnogi od vas danas letuju, svi su na jahtama, na najskupljim mestima. A mene optužujete za sve i svašta, ali ja ne dam da država ponovo bude opljačkana. Ekspoze Angele Merkel je bio na duplo više papira od mog, toliko o diktaturi koju pominjete. To što vas boli što je neko drugi uspešan, a vi niste, tu ne mogu da vam pomognem. Građani se tome raduju", rekao je mandatar.

On se potom osvrnuo i na tvrdnje poslanika DJB Dušana Pavlovića u vezi sa socijalnom pomoći.

"Mi smo svakome omogućili da osnuje svoju firmu. Mi hoćemo da stvorimo sistem Srbije u kojoj svi rade i žele da rade, a ne da tek tako delimo pomoć. A ovi ovde svi kad ustaju se nameštaju kao za spot da govore, tako nameste i usta i uši i poruče: "Mi kad dođemo ćemo da vam stvorimo sisteme, a pre toga ćemo sve uspešno da srušimo", poručio je Vučić.

Kako je rekao, pre neki dan jedan ambasador mu je u razgovoru rekao: "Da li ste primetili da opozicija nijednog investitora nije podržala?

12.15 - Poslanik Pokreta DJB Dušan Pavlović osvrnuo se na deo ekspozea nove vlade koji se tiče socijalne pomoći.

"Koncept socijalne pomoći potpuno je pogrešno shvaćen. Ljudi koji traže pomoć, traže je, jer ne mogu da nađu posao. Moramo da im pomognemo, ako želimo da budemo odgovorno društvo. Često se kaže da država nema para, to je tačno. Ali šta mislite koliko puta smo mogli da isplatimo pomoć samohranoj majci sa decom, koja nema posao, da nismo subvencionisali Er Srbiju", upitao je Pavlović.

12.07- Predsedavajuća Maja Gojković je obavestila poslanike da će danas raditi i posle 18 časova "kako bi okončali diskusiju i glasali o vladi".

12.04 - Potvrđeni su mandati poslanicima koji stupaju na upražnjena poslanička mesta. Oni su potom u sali Narodne položili zakletvu.

11.57 - Poslanik ZZS Dušan Petrović rekao je da neće podržati predlog vlade mandatara Vučića, osvrnuvši se na pojedine delove iznetog ekspozea.

11.50 - Predsednica parlamenta Maja Gojković nakratko je prekinula sednicu, reagujući na novi tvit predsednika Pokreta DJB Saše Radulovića, u kojem je optužio predsedavajuću da krši Ustav i slobodu govora.

Komlenski: Radulović kao da je u rijalitiju

Šef poslaničke grupe Pokreta socijalista Đorđe Komlenski izjavio je da je Saša Radulović danas uvredio sve poslanike i time unizio sve građane, uporedivši parlament Srbije sa "farmom". "Ako se neko ponaša kao da je u rijaliti šouu onda je to Radulović i njegova poslanička grupa, koja ne zna osnovna pravila ponašanja, ne samo u skupštini, i nema dobro vaspitanje što su pokazali napadom na premijerovog sina, vređanjem, nepoznavanjem poslovnika, izlaženjem iz sale", rekao je Komlenski novinarima u parlamentu.

"Ne pada mi ni na kraj pameti da se mešam šta će ko da napiše na Tviteru. Radulović je očigledno rešio da sa nama komunicira samo tim putem, jer ponovo nije u sali. Moja je dužnost da branim dostojanstvo parlamenta i poslanika, jer nću dozvoliti da nas naziva stokom, životinjama, farmom... Neću dozvoliti da neko kaže da je Vučić ovde uveo konje. Sve to ima danas na društvenim mrežama od strane ovde uvaženih političar", navela je Gojkovićeva.

11.40- Poslanik SNS Veroljub Arsić rekao je da se na sednici svega naslušao, a da, kako je primetio, jedina zamerka opozicije može biti na dužinu ekspozea.

"Poslanici iz bivšeg režima zaboravljaju da je politika koju je vodio Aleksandar Vučić dobila apolutnu podršku naroda, a njegov sud je nepogrešiv. Oni tako ne vređanju nas, već građane Srbije, jer ne žele više da dozvole da ih pljačkaju i da propadaju", poručio je Arsić.

11.12 - Za reč se javio poslanik SNS mr Milovan Drecun, koji je skupštinsku raspravu vratio na temu ekspozea mandatara Vučića, ali je u tom trenutku ona nakratko prekinuta, jer je Đorđe Vukadinović napustio salu, poslavši usput poljupce mandataru Vučiću.

Drecun je u nastavku, ipak, istakao da vlada neće imati njegovu blanko podršku.

11.05 - U raspravu se uključio i lider SRS Vojislav Šešelj rekavši da smo svi pomalo Vlasi.

10.55 -Mandatar Vučić replicirao je poslaniku DSS Đorđu Vukadinoviću, rekavši da "nije siguran kako da odgovori onima koji bi da vrate Srbiju u prošlost, kada su dobijali mnogo novca".

"Nije vas ovde troje-četvoro, kako ste naveli, ali za razliku od vas, ja sam ovde da vam odgovaram. Ne plašim vas se, već vam odgovaram. Da vidimo ko je diktator. Da li onaj koji se nikada nije pojavio u skupštini, kao što su to činili predstavnici Vaše stranke, ili sam to ja koji ovde sedim. Ja sam Srbin i patriota, to barem nikada nisam menjao, za razliku od Vas koji ste čak postali i Vlah, samo da biste postali poslanik", naveo je Vučić.

"Ja, Aleksandar Vučić, kriv sam što se plaćao reket Đorđu Vukadinoviću. Ali nema više otimačine iz državne kase ni iz Državne lutrije Srbije, čak ni za Vukadinovića, ma koliko puta promenio veru za večeru", naveo je Vučić.

10.50 - Poslanik Đorđe Vukadinović rekao je, na početku svog izlaganja, da je "mandatar čitao ekspoze 6 sati, a ne dozvoljava nekolicini opozicionih poslanika da mu upute ijednu kritiku".

"Nije Vama uvredio Pajtić dete, već ste Vi pomenuli njegovu ženu. Nisam ja njegov advokat, ali ovde postoje troje-četvoro poslanika koji se odmah vređaju, čim kažu bilo šta protiv vas", istakao je Vukadinović.

Izvor: Tanjug

10.45- Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je kritikovao predsedavajuć Skupštine Maju gojković jer dozvoljava uvrede, povrede poslovnika .

"Šta ste Vi, predsednica Twittera? Dozvoljavate vređanje i omalovažavanje", rekao je Radulović.

Gojković mu je odgovorila da je nečuveno da on poslanike i skupštinu poredi sa "životinjskom  farmom."

10.40 - Poslanik SNS Aleksandar Martinović po Poslovniku je upozorio na uvredu koju je lider Pokreta DJB Saša Radulović uputio na društvenoj mreži Twitter, nazvavši Narodnu skupštinu "životinjskom farmom".

10.25 Poslanica SNS Milena Turk pohvalila je ekspoze mandatara Vučića uz zaključak da je Srbija na dobrom putu.

10.18 - Odgovarajući na krirtike poslanika Aleksića, mandatar Vučić je rekao da se slaže sa 80 odsto onoga što je izjavio.

Vučić je, međutim, upitao Aleksića šta je sporno u tome što je prethodna vlada uradila i zbog čega on kritikuje njene rezultate.

"Šta god da sam rekao u ekspozeu, šta god da sam uradio, vama ništa ne valja. To ne mogu da shvatim", rekao je Vučić.

Javni sektor u Srbiji dramatično je smanjen u prethodnom periodu, a samo u 2015. godini za 14.500 radnih mesta, rekao je danas mandatar Aleksandar Vučić.

"Smanjili smo dramMihajlovski je tokom skupštinske rasprave rekla da se obraća iz "magareće klupe" jer nisu obezbeđeni uslovi za osobe sa invaliditetom u parlamentu. "Obraćam se iz magareće klupe, što je simbol gde se nalaze osobe sa invalidtetom i njihove porodice", rekla je ona i dodala da je zabrinuta što će ministar rada ponovo biti Aleksandar Vulin izražavjući nezadovoljstvo njegovim dosadašnjim radom.atično javni sektor, za razliku od nekih koji su ga povećali sa 9.000 na 28.000 za tri godine", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da država pruža podršku privredi i da zbog toga Srbija ima rast privrede, za razliku od perioda u kojem je vladala sadašnja opozicija.

"Za razliku od perioda vaše vlasti kad smo imali -3,6 odsto, sad imamo +2,6 odsto. U kojoj je to zemlji -3,6 odsto više od 2,6 odsto koliko mi sada imamo", rekao je Vučić.

Na opasku da siromaštvo nije smanjeno, Vučić je odgovorio da smanjenje siromaštva konstatuje i Svetska banka, ali da nije dovoljno.

"Biće bolje u narednim godinama", rekao je Vučić.

10.10 - Poslanik SDS Miroslav Aleksić uputio je kritike na račun rada prethodne vlade, rekavši da podaci izneti u ekspozeu mandatara Vučića ne odgovaraju istini i da zbog toga nije uveren da će obećanja izneta u tom aktu biti ispunjena.

Poslanici za raspravu imaju pet sati. Skupština je sinoć u 22 sata završila rad započet 12 sati ranije.

Sednica je prekinuta na predlog mandatara Aleksandra Vučića jer su pojedini članovi Vlade i poslanici morali da napuste sednicu zbog nevremena koje je pogodilo pojedine gradove u zapadnom delu Srbije.

U Skupštini su se u sredu o programu i ciljevima nove vlade izjašnjavali ovlašćeni predstavnici opozicionih grupa, a oko 21.30 otvorena je i petočasovna rasprava za koju su se prijavila 84 poslanika.

Mandatar Vučić ceo dan je bio u sali, uz samo jednu jednočasovnu pauzu, odgovarao poslanicima na njihove govore i na pitanja.

Povezane vestiMARATONSKA SEDNICA prekinuta zbog nevremena!I smeha je bilo u skupštiniPajtić o Vučićevom sinu! Vučić: Sram vas bilo

 Predstavnici opozicionih partija najavili su da neće podržati izbor nove vlade, navodeći da je ekspoze koji je mandatar izneo u utorak, samo spisak lepih želja i da u njemu nema konkretnih mera koje bi doprinele poboljšanju standarda u Srbiji.

Vladajuća većina najavila je podršku novoj vladi uz ocenu da će njen rad unaprediti i modernizovati Srbiju.

Nova Vlada Srbije imaće osam novih članova, ali i jednak broj resora kao i prethodna.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.