Izvor: Blic, 02.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj epidemije meningitisa

Kraj epidemije meningitisa

KRAGUJEVAC - Nakon dva meseca od kako je proglasio epidemiju virusnog meningitisa na području Kragujevca, Institut za zaštitu zdravlja juče je zvanično obavestio Ministarstvo zdravlja da je epidemija ove zarazne bolesti koja napada moždane opne prestala. Prema rečima dr Ružice Atanacković, šefa epidemiološke službe, od 1. oktobra je registrovana 41 obolela osoba, a poslednji novooboleli se javio lekarima 7. novembra.

- Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tada nismo imali nijednog obolelog od virusnog meningitisa, a prošlo je 20 dana, dvostruko vreme inkubacije ove bolesti, i zato smo sigurni da je epidemija stala. Najviše obolelih, oko 85 odsto, bila su deca školskog uzrasta, uglavnom dečaci. Pooštrene mere higijene koje su zavedene u školama su dale rezultate, i one će biti sprovođene i dalje kako se zaraza ne bi opet pojavila - kaže dr Ružica Atanacković.

Virusni meningitis, poznat i kao bolest prljavih ruku, ne ostavlja teške posledice kao bakterijski, ali zahteva bolničko lečenje. Simptomi obe bolesti su slični - visoka temperatura, ukočenost vrata, povraćanje, malaksalost. Alarm za proglašenje epidemije virusnog meningitisa je dat krajem septembra, kada je Institut za zaštitu zdravlja obavešten da je u istoj školi obolelo troje dece. Institut za imunologiju i virusologiju 'Torlak' iz Beograda je analizama potvrdio da je zarazu uzrokovao 'virus crevnog porekla tipa EHO'. Hitnom inspekcijom u 22 škole je utvrđeno da samo dve, OŠ 'Svetozar Marković' i OŠ 'Treći kragujevački bataljon', održavaju higijenu na potrebnom nivou. U svim ostalim su otkrivene nepravilnosti, a protiv direktora četiri škole je republički sanitarni inspektor pokrenuo i prekršajni postupak.

Obaveza da deca peru ruke tečnim sapunom i brišu ih papirnim ubrusima i dalje važi, zabranjena je raspodela užine po učionicama, a poštuje se naredba da mokri čvorovi treba da se redovno detaljno dezinfikuju, učionice da se redovno provetravaju. Prekinuta je praksa da se osoblje koje čisti meša sa licima koja u školama pripremaju hranu.

Nebojša Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.