Krah primirja u Gazi

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krah primirja u Gazi

Izraelac poginuo u najnovijem raketnom napadu Hamasa. Baražna raketna vatra iz Pojasa Gaze usledila je nakon što je jutros Izrael prihvatio predlog Egipta za prekid vatre. Zvaničnici Hamasa odbacili predlog, istakavši da ga nisu dobili napismeno. Netanijahu poručio da je Hamas izabrao borbu i da će "platiti cenu".

Uži sastav izraelske vlade prihvatio je plan o primirju, ali je upozoreno da će se napadi na Gazu nastaviti i čak pojačati ako ga Hamas ne bude poštovao. Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako navode svetske agencije i izraelski mediji, pozivajući se na palestinke izvore, Hamas nije sasvim zatvorio vrata šansama da se uspostavi prekid vatre, prenosi Beta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je Hamas da prihvati egipatski predlog o prekidu vatru u Gazi, uz apel svim stranama da iskoriste otvaranje ovog diplomatskog kanala kao podlogu za dalje korake, rekao je zamenik portparola UN Farhan Hak.

Hak je novinarima rekao da je Ban u nedelju razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdel Fatahom el Sisijem i da "ceni i u potpunosti podržava" inicijativu za prekid vatre, preneo je AP.

"Ban je duboko zabrinut zbog toga što sukobi nisu prestali uprkos spremnosti Izraela da prihvati predlog o prekidu vatre i podršci Palestinske uprave", naveo je Hak.

Ta organizacija očito traži bolje uslove, između ostalog, puštanje zatvorenika, čega nema u egipatskom planu. Hamasovci posebno insistiraju na olakšanju sedmogodišnje blokade Gaze.

Vojno krilo Hamasa - Brigada Izadin el Kasam - prvo je odbacilo egipatski plan, ocenivši da nije vredan ni koliko papir na kome je napisan. Kasnije su se zvaničnici Hamasa žalili da se Egipat s njima nije konsultovao. Oni traže detaljnije garancije da će granice Gaze biti otvorene, a posebno prelaz Rafa, glavni izlaz stanovnika Pojasa u svet. Kairo je u mnogome ograničio putovanja iz Gaze tokom poslednjih godinu dana, nakon zbacivanja Muslimanske braće s vlasti.

Hamas, takođe, želi da ga Egipat prizna kao partnera u naporima za prekid vatre.

"Nismo primili nikakav zvaničan nacrt egipatskog predloga", rekao je Sami Abu Zuhri, visoki zvaničnik Hamasa u Gazi, ocenivši da je egipatski plan neprihvatljiv.

Osama Hamdan, savetnik glavnog vođe Hamasa Kaleda Mašala, rekao je da ta organizacija ima čitavu seriju zahteva. Između ostalog traži da se puste aktivisti Hamasa koje je Izrael uhapsio nedavno na Zapadnoj obali tokom potrage za tri oteta jevrejska tinejdžera.

Zvaničnici Hamasa ne veruju obećanjima Egipta i Izraela o olakšanju blokade, a to je ključ za preživljavanje organizacije koja je u finansijskoj krizi. Netanijahu je u međuvremenu pod pritiskom pristalica, tvrde linije u vladajućoj koaliciji. Oni kažu da u ofanzivi nije uspešno zaustavljena raketna pretnja Hamasa.

Nakon toga, izraelska vojska je saopštila da je u raketnom napadu iz Pojasa Gaze ubijen jedan izraelski civil, što je prva izraelska žrtva u osmodnevnom sukobu s palestinskim ekstremistima.

Hamas je preuzeo odgovornost za ispaljivanje rakete kratkog dometa, koja je pogodila područje duž granice s Gazom, preneo je Rojters.

Izraelac je fatalno ranjen blizu prelaza Erez, navela je vojska.

Portparol izraelske hitne pomoći rekao je za AFP da je tridesetosmogodišnji čovek ranjen dok je isporučivao hranu vojnicima stacioniranim u tom području.

Odmah nakon što je Hamas odbacio egipatski predlog, premijer Izraela Benjamin Netanijahu naredio je vojsci da nastavi udare na ciljeve u Pojasu Gaze, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

"Nakon što su Hamas i islamski džihad odbili predlog Egipta za prekid vatre i ispalili desetine raketa na Izrael, Netanijahu i ministar odbrane Moše Jaalon naredili su armiji da izvede snažne udare na terorističke ciljeve u Gazi", rekao je neimenovani zvaničnik.

Ubrzo su izvedena najmanje dva udara - jedan na grad Gazu, a drugi na jug u području Kan Junisa, rekli su očevici i dopisnici AFP-a.

Agencija AFP javlja da su dva Palestinca poginula u nastavku vazdušnih napada izraelske vojske.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je Hamas izabrao da nastavi borbu i da će zbog te odluke "platiti cenu". U televizijskom obraćanju, Netanijahu je rekao da Izrael nema drugog izbora osim da odgovori još snažnije, preneo je AP.

Netanijahu je ranije upozorio je da će se ofanziva protiv ekstremista na toj palestinskoj teritoriji pojačati ako Hamas odbaci primirje.

Objasnio je da je Izrael prihvatio egipatski predlog da se neprijateljstva okončaju, kako bi se dala šansa naporima da se raketna pretnja Hamasa reši diplomatskim putem.

Govoreći na konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Nemačke Frankom-Valterom Štajnmajerom, Netanijahu je rekao da će takva odluka imati podršku "odgovornih u međunarodnoj zajednici".

Prekid vatre je trebalo da stupi na snagu u devet sati jutro, ali je izraelska vojska rekla da su od tada 24 rakete ispaljene na jug Izraela iz Pojasa Gaze koji kontroliše Hamas.

Situacija je krajnje osetljiva i napori Egipta, koji po tradiciji posreduje između Izraela i Hamasa jer nema direktnih pregovora, mogli bi da propadnu.

Od početka izraelske ofanzive "Zaštitna ivica" 8. jula poginulo je više od 190 Palestinaca, dok su milioni Izraelaca bili izloženi raketnoj vatri.

To je zapravo treća ofanziva Izraela protiv Hamasa za samo nešto više od pet godina. Izrael je povukao vojsku i jevrejske naseljenike evakuisao iz Pojasa Gaze u leto 2005. godine. Prva velika ofanziva posle toga pokrenuta je krajem 2008, druga u novembru 2012, a ovo je treća.

Cilj je uvek bio sličan - zaustavljanje raketiranja Izraela iz Gaze. U najnovijoj ofanzivi veliki broj raketnih udara palestinskih ekstremita zaustavio je odbrambeni sistem "gvozdena kupola", tako da na izraelskoj strani nije bilo poginulih.

Prethodna ofanziva okončana je primirjem kome je posredovao Egipat za vreme predsednika Muhameda Mursija iz Muslimanske braće, bliske Hamasu. Hamas je tada tu zemlju smatrao pravednim posrednikom, ali hamasovci sada ne veruju novim egipatskim vladarima, koji su pojačali graničnu blokadu Gaze i zatvorili mnoge tunele za krijumčarenje ispod nje.

Najnoviji egipatski plan podrazumeva da se obe strane saglase o obustavi neprijateljstva, nakon čega bi počeli pregovori o dugotrajajnijem primirju.

Jedan anonimni zvaničnik rekao je ranije da će Izrael, ako Hamas odbije plan o prekidu vatre", nastaviti i pojačati svoje operacije i Hamas će se naći totalno izolovan i u arapskom svetu, koji podržava predlog.

Egipatske vlasti objavile su svoju inicijativu za primirje neposredno uoči početka sastanka šefova diplomatija zemalja Arapske lige u Kairu.

Sastanak se održava po hitnom postupku zbog izraelske ofanzive u kojoj je tokom sedam dana stradalo više od 180 Palestinaca u Pojasu Gaze, a ranjeno oko 1.300 ljudi.

U međuvremenu, troje ljudi ubijeno u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze, pre nego što je Izrael prihvatio predloženo primirje.

Izraelski izvori su rekli da su najmanje tri rakete pale u grad Ejlat i oko tog grada na krajnjem jugu Izraela na Crvenom moru.

Pretpostavlja se da su ispaljene sa Sinajskog poluostrva u Egiptu, a ne iz Gaze. Posle prihvatanja primirja, na Izrael je ispaljena jedna raketa, saopštila je vojska.

Iz Pojasa Gaze ispaljeno je od početka novih sukoba najmanje 35 raketa, a Hamas je preuzeo odgovornost za deo raketiranja. Vojska je saopštila da su neke rakete dospele duboko u Izrael i da su se sirene čule i u luci Haifa na severu, kao i u gradovima Hadera i Zihron Jakov, više od 100 kilometara severno od granice s Gazom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Krah primirja u Gazi, prva izraelska žrtva

Izvor: RTS, 15.Jul.2014

Baražna raketna vatra iz Pojasa Gaze usledila je nakon što je jutros Izrael prihvatio predlog Egipta na prekid vatre u sukobu s Hamasom. Zvaničnici islamističkog Hamasa su odbacili taj predlog, istakvši da ga nisu dobili napismeno. Netanijahu naredio vojsci da nastavi da cilja Gazu. Prva izraelska...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.