Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevčani hoće bazen

Kragujevčani hoće bazen

KRAGUJEVAC - Razvoj Kragujevca u veliki industrijski centar bio je toliko brz da je propušteno da se uz gigante kakav je fabrika automobila, oružja, univerzitet sa 11 fakulteta, izgradi i ono što se planerima nije učinilo nužno, a što se ubrzo pokazalo neophodnim u tako velikom gradu.

Zbog toga u mestu u kome živi više od 180.000 stanovnika magistralni saobraćaj i dalje prolazi kroz grad, nema dovoljno parkinga, veliki sportski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objekti su stari više decenija.

Prema rečima Dobrice Milovanovića, predsednika Skupštine grada, ako se izuzmu potrebe za uređenjem ulica i razvojem komunalne infrastrukture, građani pre svega traže da se izgrade objekti za rekreaciju i izletišta.

- Ako planiramo da grad bude veliki regionalni centar ne samo u državi već i u Evropskoj uniji, onda je neophodno da izgradimo zatvoreni bazen. Nedostaje nam i moderna zgrada opere u kojoj bi se održavale gotovo sve kulturne manifestacije, koncerti ozbiljne muzike, predstave, revije... Za privlačenje stranih investitora u Kragujevac veoma je bitno da u blizini grada postoje izletišta i rekreacioni centri koje bi oni posećivali sa porodicama - kaže Dobrica Milovanović.

Saša Milenić, zamenik gradonačelnika, kaže da je san Kragujevčana o zatvorenim bazenima, kakve imaju Jagodina, Svilajnac, Gornji Milanovac i mnoga manja mesta, star više decenija. Kako planiraju sadašnje lokalne vlasti, naredne godine će, napokon, započeti da se gradi zatvoreni bazen, ali kao prelazno rešenje.

- To znači da će sadašnji bazeni biti pokriveni preko zime, a voda zagrevana gasom. Novi sportski objekat će biti građen po modernim građevinskim i ekonomskim standardima, a imaće i ledenu dvoranu i sve dodatne objekte - kaže Saša Milenić.

Kragujevčani kažu da im nedostaje i ekspres restoran, koji je zatvoren pre 25 godina. Mnogima smeta što u centru Šumadije ne postoji mesto gde se za malo para može pojesti pristojan i kvalitetan obrok.

Nekadašnje izletište na planini Bešnjaji, nadomak grada, potpuno je uništeno i ruinirano devedesetih godina prošlog veka. Dok se odmaralište ne obnovi, kragujevački učenici neće imati gde da na desetak dana posećuju nastavu u prirodi. Za to je prikupljeno veoma malo para, a za odmaralište je potrebno 450.000 evra.

Nebojša Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.