Krađa veka u Španiji: Nestala knjiga iz 12. veka

Izvor: Blic, 07.Jul.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krađa veka" u Španiji: Nestala knjiga iz 12. veka

MADRID - Izuzetno vredna knjiga iz 12. veka, svojevrsni srednjovekovni vodič kroz čuveno hodočašće Svetog Jakova u Španiji, nestala je iz katedrale Santijaga de Kompostele, saopštila je danas španska policija.

"Codex Calixtinus", jedan od prvih "bedekera" zapadnog sveta, izlaže se u javnosti samo u specijalnim prilikama, poput nedavne posete pape Benedikta XVI ovom gradu na severoistoku Španije.

U policiji navode da je nestanak knjige prijavljen juče popodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da je istraga u toku. Knjiga se obično čuva u prostoriji čiji je pristup dostupan svega nekolicini osoba, naveo je portparol policije.

Lokalni list "Koreo galego", koji je nestanak knjige nazvao "krađom veka", piše da nije bilo tragova provale.

Rukopis od 225 strana, nastao u doba pape Kalikstusa II, sadrži pridike i propovedi, ali i pratktične savete hodočasnicima na putu do Santjaga de Kompostele.

Put za Santjago (Camino de Santiago) je ruta koju prelaze hodočasnici iz Španije i cele Evrope u Santiago de Kompostelu, grad u kojem su mošti svetog apostola Jakova. Zbog toga se naziva još Put Svetog Jakova. Tokom srednjeg veka, Santjago de Kompostela je bilo veoma popularno hodočasničko odredište.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Krađa veka" u Španiji: Nestao bedeker koji prati hodočašće Svetog Jakova

Izvor: Blic, 07.Jul.2011

MADRID - Izuzetno vredna knjiga iz 12. veka, svojevrsni srednjovekovni vodič kroz čuveno hodočašće Svetog Jakova u Španiji, nestala je iz katedrale Santijaga de Kompostele, saopštila je danas španska policija..."Codex Calixtinus", jedan od prvih "bedekera" zapadnog sveta, izlaže se u javnosti...

Nastavak na Blic...

U Španiji ukradena neprocjenjiva kolekcija vjerskih rukopisa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2011, 16:51

Španska policija traga za neprocjenjivom kolekcijom vjerskih rukopisa iz 12. stoljeća za koju se vjeruje da je ukradena iz katedrale u sjeverozapadnom gradu Santiago de Kompostela. Regionalni policijski inspektor Galicije Beninjo Roka izjavio je u petak da je oformljena specijalna jedinica koja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.